Всичко, което трябва да знаете за синузит

Симптомите на синузит

Синузит е неприятно, но не и необичайно състояние, при което се засягат околоносните синуси намиращи се в костите на черепа и лицето и свързани с носната кухина. Класическите симптоми на синузит включват:

  • Чувство на повишено налягане зад челото, очите или носа, което се изостря при разклащането на главата или при навеждане напред.
  • Чувствителност при допир в близост до засегнатият синус.
  • Пулсиращи болки в главата
  • Назална конгестия (запушване на носа), често придружена с гъста жълта или зелена секреция от носа.
  • Висока температура
  • Възпалено гърло, умора, лош дъх в устата и намалено обоняние.

Причини за синузит

Терминът „синузит“ се използва за описване на състояние, при което мембраната на лигавицата на един или повече околоносни синуси се възпалява, като причина за това може да бъде атака на вируси, бактерии и по – рядко гъбички. Инфекцията дразни чувствителната мембрана, карайки я да набъбне и така се запушват отворите на синусните кухини. Заради натрупването на слуз в синусите се получава голямо налягане в тях, което води и до появата на гореспоменатите признаци и симптоми. Някой от случаите на синузит може да се получат в следствие на алергична реакция от замърсеният въздух.

Различните видове синузит

Съществуват два основни вида синузит – остър и хроничен. Острият синузит е най-често срещаната форма, като той се появява внезапно обикновено след тежка настинка или грип. Продължителността му обикновено е около две – три седмици.

Хроничният синузит се диагностицира, когато симптомите продължават над 12 седмици. В някой от случаите симптомите почти изчезват и след това отново се засилват, като този синузит се определя като повтарящ се хроничен синузит.

Лечение на остър синузит

В много от случаите естествените защитни сили на тялото са в състояние да се справят с острият синузит и пациента се възстановява без да е необходимо лечение. Симптомите могат да бъдат облекчени и чрез използването на лекарства за притъпяване на болката, както и с деконгестанти. Ако симптомите не изчезнат или дори започнат да стават по-тежки, тогава лекарят може да ви предпише лечение с антибиотици.

Лечение на хроничен синузит

Хроничният синузит може да бъде излекуван с антибиотици и / или стероиди. Когато пациентът е диагностициран с хроничен синузит, това означава, че той вече е преминал през няколко вида лечение без успех. Следователно той може да бъде пратен от личният си лекар при специалист „Уши, нос, гърло“.

При тежки случаи, където антибиотиците не са дали резултат може да се стигне до операция. Хирургическите процедури при синузит са известни като ЕОС (ендоскопска операция на синусите), като при тях се използва ендоскоп с помощта на който хирурга работи вътре в носната кухина. При операцията се премахват тъкани, като носни полипи, които блокират отвора на синусите. Като алтернатива на това лечение може да се използва дилатация с балонен катетър, като се вкарва малък маркуч в ноздрите, който достига до синусите. След като бъде стиснат балонът той вкарва въздух в синусите като повишава налягането вътре в тях. При обратното му надуване той издърпва слузта от синусните кухини.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар