Гаражни врати – няколко съвета за лесна поддръжка

Правилната поддръжка на вашите гаражни врати и периодичните проверки всяка година може да увеличи живота на вашата инвестиция. Това също може да ви гарантира, че няма да имате изненадващи проблеми и излишни главоболия, а също така ще избегнете евентуалните разходи за непланирани ремонти. Самият тип на грижите, които трябва да положите зависи много от материалите, от които са изработени вратите. Например винила, стоманата и алуминият не могат да бъдат засегнати от процеси на гниене или образуване на гъбички, както например някой видове дървени врати.

Допълнителни грижи за гаражни врати с пълнеж от масивна дървесина

Дървените врати могат да придадат едно неповторимо излъчване на вашият гараж и на дома като цяло, но те изискват и някой специфични грижи. На всеки две или три години трябва вратите да се импрегнират, да се лакират или да се боядисват за да се предпази дървото от влагата, която може да го повреди. Също така трябва да се има в предвид, че дървените гаражни врати не са много подходящи за гаражи, които са изложени на силна влага или често в района има силни валежи, защото това може да предизвика преждевременно влошаване и гниене на дървесината. Металните или виниловите части на дървените врати също могат да бъдат боядисвани, но само ако има нужда от това.

Проверете частите на гаражните врати

Най-малко веднъж годишно проверявайте всички части на вратата и свръзките между тях. Почистете праха от релсовите пътища и смажете с течна грес всички движещи се части (панти, ролки и лагери). Болтовете и винтовете може да се разхлабят с времето заради леките вибрации, които е възможно да се получават, затова е добре да всеки един от тях да се провери и ако е необходимо да се натегне. С тази рутинна проверка ще избегнете възможността от неочаквани проблеми.

Също така можете да погледнете дали вашите гаражни секционни врати се движат толкова гладко както в началото. Изключете връзката към двигателя (с помощта на аварийното въженце, което пада от шината с веригата) и направете пробно отваряне и затваряне. Ако движението е плавно и леко, тогава всичко е наред. Оставете вратата полуотворена и вижте дали остава балансирана и на място. В случай, че започне сама да се затваря, това е сигнал за отпускане на пружините и, като се налага те да бъдат преместени с една дупка по-надолу за да се получи необходимият баланс. Преместването става чрез развиване на винта в долният край на вертикалните релси, където се закачат пружините. Можете да използвате гаечен ключ или камък за винтоверт №10. Внимавайте и двете пружини да бъдат закачени на една и съща дупка, за да не се получи дисбаланс на вратите. Ако не сте сигурни в техническите си умения се обадете на фирмата доставчик на вашите гаражни врати, те ще изпратят специалист, който ще натегне пружините. Самите пружини трябва да не са много натегнати защото баланса между отваряне и затваряне ще се наруши и при опит за отваряне вратите веднага ще тръгват сами нагоре без помощ от ваша страна, а това ще затрудни двигателя при затварянето.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар