Грижа за бебето в първите дни от живота му

Когато малкото беззащитно същество се появи на бял свят, всички около него искат да го гушкат и да го закрилят. Особено родителите, за които това е най-щастливият миг в живота. В първите си дни бебето е още под лекарско наблюдение, но от мига, в който го изпишат от болницата, грижата за него пада изцяло върху родителите му.  Те разбира се искат всичко най-добро за своето дете и много скоро домът им изцяло се променя според нуждите за отглеждане на детето.

Всички пребоядисват стаята на бебет и често лепят подходящи стикери за стена. Най-важното е да няма токсини и вредни за детето изпарения в дома. Естествено, цигареният дим е табу, а домашните любимци ще трябва да са вън от стаята на детето,  особено ако то е оставено самичко. Доста хора са на мнение, че деца отглеждани заедно с куче или други домашни любимци става по-устойчиво на алергии. По този въпрос може доста да се спори, но най-добрият отговор ще даде педиатърът на детето, който ще прецени, дали има риск ако  бебето се отглежда в контакт с животни.

Младите родители които нямат опит с отглеждане на бебета, често се престарават по отношение на стерилизация и хигиена. Това  по всеобщо мнение на педиатрите не е много добре за бебето, или както е казал народът – прекаленият светец и богу не е драг. Когато домът е прекалено дезинфекциран, бебето не може да направи ранен контакт с алергените и да си изгради имунитет. Затова по-късно така стриктно отглеждани деца са по-уязвими и повече боледуват. Затова домът трябва да е чист и проветрен, но не и стерилен. Шаресата стая допринася много за развитието на интелекта на бебето и за тази цел са подходящи стикери за стена, които да привличат погледа на детето.

В началото на живота си, бебето отчаяно се  нуждае от закрила, която най-вече идва от майка му.  Затова повечето бебета са особено чувствителни, когато мама я няма. Тъй като майка му трябва да си почива, да се изкъпе или  се налага да отсъства, макар и за кратко, добре е бебето отрано да опознае и другите хора, които ще се грижат за него. Много майки пазят ревниво бебетата си дори от баща им, но това е грешка, която не бива да допускат. Трябва да покажат на бебето, че е на сигурно място в ръцете на баща си и баба си, ако има такава наблизо.

Много млади родители мислят, че на бабите не може да се разчита, макар че те са в активна възраст и в добро здраве. Те считат, че бабите ще разглезят детето, ще го хранят погрешно или ще го гледат по остарели методики. Казано честно, всичко това е вярно, но бабите все пак са полезни.  Със своя богат житейски опит, те могат да помогнат в много отношения, защото докато бебето е малко, постоянно има поводи за притеснения.

В крайна сметка, основна грижа на хората, които отглеждат бебе, е то да бъде щастливо. За да стане това, обстановката в дома трябва да е много спокойна, детската стая да е уютна, с красиви декорации и подбрани стикери за стена.  Тогава бебето спи доволно в креватчето си и всички около него са щастливи.

HTML код на статия

Автор: skrast


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар