Десет съвета за спокоен нощен сън

Едно малко бебе предполага много неспокойни нощи. Ще се спрем на десет съвета за това как да помогнете на детето си между 0 и 3 месеца да спи спокойно през нощта.

През първите три месеца сте ограничени откъм възможности да повлияете на детския сън. Отнема време да се изгради правилен режим, различен от този по времето, когато детето е било 9 месеца в утробата на майката. Бъдете търпеливи!

Леглото

Бебета искат да се чувстват ”тясно обградени” като в утробата. Навити хавлиени кърпи или одеала по ръба на леглото помагат в този случай, както и плюшени играчки. Уверете се, че на детето не му е прекалено топло!

Децата трябва да спят по гръб

Това намалява риска от СВДС (Синдром на Внезапна Детска Смърт). Само тогава, когато те са достатъчно големи, че да се търкалят сами, може да им се разреши да го правят.

Баня

Някои бебета са по-спокойни и отпуснати след вечерно къпане. Опитайтетози метод, ако детето има трудности със заспиването.

Създаване на навици

Създайте навици на детето. Говоренето или смяната на пелени, могат да бъдат сигнали,които то постепено се научава да разбира. “Сега е време за гушкане, ще спя”.

Изчакайте ситуацията

Ако детето спи неспокойно, плаче или прави гримаси в съня си, опитайте се да се изчакате малко. Това неспокойствие може да бъде една съвсем нормална част от съня. Ако го събудите, ще прекъснете съня и вероятно бебето ще започне да плаче още повече. Със сигурност добре знаете точно кога е необходимо да вземете в ръцете бебето, за да го успокоите, но горепосоченото е полезно да се знае през първите няколко седмици, когато опознавате новия член на семейството..

Първите сълзи

Ако детето е будно и плаче, трябва през първите три месеца да се опитвате да го утешавате възможно най-добре. Опитайте се да разберете какво не е наред. Гладно ли е? Мокър ли е памперсът? Самотно е и иска контакт? Страхува ли се? Най-доброто разбира се, което можете да направите е да накарате детето да се успокои като го гушнете и му говорите успокоително. Повечето хора, които имат деца, могат да ви кажат, че това много често не е достатъчно. Не е правилно да оставите новороденото си бебе да плаче докато заспи. Вероятно ще забележите, че ако оставите бебето да плаче без да го утешите, то постепенно ще започне да плаче по-малко, но емоционалните рани, които може да получи, не са толкова лесни за лекуване след това. Детето може в крайна сметка може да спре да търси внимание и да стане самотоно и да се дистанцира. Опитвайте се да утешавате детето по най-добрия начин през тези първи месеци. Вие знаете най-добре как да го направите.

Приглушено осветление

Не забравяйте все пак, да покажете на детето, че е нощ. Осветлението трябва да бъде приглушено. Не трябва да забавлявате и играете с него. Детето трябва се научи, че нощта е най-подходящото време за спане.

Бъдете готови

Бъдете готови за много неспокойни нощи през първите месеци и със сигурност това ще ви уморява доста. Правило номер 1 сега трябва да е: Вашето дете на първо място! Домакинската работа трябва да остане на заден план!

Спете на смени

Мама и татко трябва да си помагат един на друг и да спят на смени. При всички положения това ще е възможно, ако бащата е в къщи няколко седмици след раждането. Ако ходи на работа обаче, на майката ще й се наложи да спи през деня, когато и бебето спи. Издърпайте кабела на телефона и заключете вратата с чиста съвест.Опивайте се да разпределяте задълженията си заедно и разумно.

Сменяне на памперси

Ако бебето няма ранички, можете спокойно да оставите бебето с една и съща пелена през нощта. Детето най-вероятно само ще даде сигнал, ако памперсът трябва да смени.

Източник: http://www.mamaweb.bg/kids/decata-i-sanjat/deset-saveta-za-spokoen-noshten-san

HTML код на статия

Автор: mamaweb


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар