Детските играчки – начин на употреба. За и против детските играчки.

Хората имат най-различно отношение към играчките. Но най-силно впечатление правят техните крайни позиции. Става въпрос за тяхното положително и отрицателно отношение към детските играчки.
При отрицателното им отношение най-силно е изразена позицията на тези, които най-общо казано под една или друга форма не ги долюбват. Но аз мисля, че това тяхно отношение към детските играчки е по-скоро обобщено такова на техния цялостен светоглед. По тази и причина си мисля, че това тяхно мнение е невярно и неправилно и не бива да се смята за меродавно.
Толкова за тези, които са отрицателно настроени по принцип или поради една или друга причина са заблудени или грешат.
Като цяло позитивите и положителното отношение са повече. Всъщност защо съществуват играчките?
Най-често се отъждествяват с подаръка. Носители са на послание – ти си важен за мен, обичам те  и искам да те зарадвам.
Основната причина да съществуват, е че са способ за развитие на различни заложби и способности на децата.
Това те правят чрез провокиране на вниманието на детето чрез оцветяването си, звуковите и светлинните си ефекти, различните си форми. Играейки си с тях детето съвсем неволно прави многократни повторения на верни движения и по този начин тренира и мисленето си и моториката на движенията и не на последно място укрепва и мускулатурата си, осигурява и необходимата доза минимум физическо натоварване и подвижност на тялото си. Преоткрива света чрез метода на опит/грешка. Научава кое може/е възможно и кое не може/не е възможно.
Играчките развиват визуалните, моторните, когнитивните, логическите и артистичните умения на децата.
Унесено в играта, детето започва и да комуникира с тях. Да им говори, да им задава въпроси и да им разказва приказки и двои преживявания.  По този начин то проявява своите артистични наклонности и ни дава да разберем и какви теми го вълнуват.

развиват и социалния опит на децата. Чрез своето общуване с играчките, детето започва да ги обича, разпознава ги като свои вещи. Това го поставя на едно ново ниво на общувате с другите деца. Поставя се началото на една нова игра – общуването със своите връстници. Започва изграждането на бъдещия човек.
Без да навлизам в повече подробности се оказва, че позитивите за са значително повече. Не на последно място е и удоволствието, което изпитваме, когато чрез подарък зарадваме любим човек. В случая става въпрос за най-важните – нашите деца.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар