Деца, които не искат да спят

Много деца на възраст от 6 месеца до 3 години се нуждаят от помощ, за да спят спокойно през нощта. Научете се да изпълнявате няколко редовни ритуала преди лягане, така че Вашето дете да може да се адаптира от светлия и вълнуващ ден към тъмната и тиха нощ. Гушкането на детето представлява преходът от дейност към почивка. Твърде многото игра и забавление няма да помогнат на детето да намери това спокойствие. Дейности, които допринасят за отпускане са по-добрият вариант. Това може да бъде една тиха вечеря с родителите или няколко уютни минути в скута.

Някои деца, особено на 2-3-годишна възраст, се активизират, когато са преуморени. Колкото са по-уморени, толкова по-активни стават. Поставянето на бебето в леглото се превръща в конфликт с много неспокойствие, плач и съпротива. Затова е важно да изпълнявате ритуалите с твърдост, но не като наказвате. Това от своя страна изисква много търпение. Най-доброто за едно уморено дете е да си легне. Ситуациите с преуморените деца обаче, не винаги могат да се предотвратят.

Ритуали

Ритуалите, които родителите използват, са най-често смяната на пелени и гушкането на детето. Това са сигнали, които детето постепенно се научава да тълкува: “Сега е време да лягам, защото трябва да спя”. Някои родители четат приказки преди лягане или пеят песничка и гушват детето преди да му кажат: “Лека нощ и приятни сънища”. Всъщност няма особено значение какви ритуали използвате. Най-важното е детето да ги разпознава и да се чувства в безопасност. Още нещо, което може да помогне на детето, когато има бавачка, е тя да е запозната с тези неща.

Много деца се страхуват от тъмното и за това не обичат да лежат сами в тъмната стая. Добра е идея е поставянето на малка лампа, която да свети или да притворите малко вратата. На някои деца не им понася гледането на телевизия точно преди да си легнат заради впечатленията, които трябва да се обработят, а това може да има неблагоприятен ефект върху съня. Според едно изследване върху деца от начална училищна възраст (проучването ”Фрайбург”), телевизията е по-сериозна причина за проблеми със съня, отколкото родителите са си мислили.

Въпреки това, много родители имат проблеми с това, да накарат детето да си легне, дори и да следват всички горепосочени съвети. Най-важното е, човек първо да се опита да въведе тези ритуали, преди да започне да мисли за съветите по-долу. Също така не забравяйте, че всички деца са различни. Вие познавате Вашето дете най-добре. Опитайте се да установите защо детето не иска да спи. Бои ли се, спало ли е твърде много през деня, с кого му е по приятно да бъде – с мама или с татко?

Детето ще се нуждае от все по-малко и по-малко сън, тъй като то расте. Понякога става така, че то спи много през деня или се излежава твърде дълго сутринта и по този начин не изптитва потребност да си легне толкова рано колкото преди. Това от колко часа сън има нужда детето през деня, варира според възрастта и е строго индивидуално. Ако с течение на времето, едно 2-3-годишно дете, не заспи в рамките на 1 час, след като си легнало, родителите трябва да се замислят дали да не съкратят предиобедната дрямка. От друга страна обаче, децата в тази възраст и по-млади, могат да се активизират прекалено много през нощта и по този начин да имат проблеми със съня, в случай, че са спали твърде малко през деня.

Ако детето Ви не желае да си легне вечерта, това може да означава, че иска да прекара повече време с мама и татко. Когато имате възможност, прекарвайте максимално дълго време с детето си преди лягане. По този начин то по-лесно ще свикне да бъде само в стаята си, а и евентуалната ”гузна родителска съвест” би моглa да бъде посмекчена малко. Да си родител винаги означава в една или друга степен да имате гузна съвест, но това е една доста обширна тема, която няма да обсъждаме тук.

Методът на Фербер

Съществува метод за прилагане на добри практики за сън при децата, който от 25 години е препоръчван от здравни центрове и болници в Норвегия, т. нар. метод на Фербер. Този метод е разработен от един американски педиатър, за да помогне на децата да заспят и след това да спят спокоен нощен сън. Този метод обаче е спорен. Много родители смятат, че той е доста строг, тъй като детето трябва да лежи само и да плаче, но от друга страна, методът е много ефективен за решаването на проблеми със съня. Човек може да се запита кое е по-лошото: 1 седмица с дете, което плаче преди лягане или 2 години проблемен сън. Методът също така е и много конкретен.

Сложете детето в леглото и започнете с ритуалите, които обикновено правите.

– Кажете лека нощ на детето. От сега нататък е забранено да взимате детето от леглото. Изключете / приглушете светлината и излезте от стаята.

– Детето започва да плаче. Отивате след кратко време при него и започвате да му говорите успокоително и го галите леко по гърба.

– В продължение на четири дни трябва да удължавате времето за изчакване от 3 ​​до 7 минути, преди да отидете при плачещото дете. 3 минути може да е кратко време, но за много родителите тези 3 минути са безкрайни, когато бебето плаче!

Методът на Фербер е критикуван и много специалисти са разделени по въпроса дали той може да се препоръча или не. Има специалисти, които вярват, че родителите трябва да бъдат с неспойните си деца и да не ги оставят да заспят плачейки.

Изградете си собствен метод!

Ако мислите, че методът на Фербер е твърде строг, можете сами да си направите план за това, как детето ви да получи добър нощен сън. Може евентуално да приложите метода с по-кратко време за чакане или да позволите на детето да спи в собственото си легло – или пък да останате с него докато заспи. Много семейства спят заедно с детето и са щастливи от това.

Целта трябва да бъде децата ивъзрастните да спят спокойно през нощта. Лошият сън засяга както децата, така и възрастните, както и начина, по който те си взаимодействат в дългосрочен план. Не забравяйте, че можете да получите добри съвети и подкрепа в здравния център или болницата, когато става въпрос за проблеми със съня при децата. Това е тема, по която медицинските сестри имат както теоретични, така и практически знания. Трябва да бъдете наясно, че съществуват различни мнения за това, кой е най-добрият метод. Само вие обаче, може да решите по какъв начин ще го направите.

Не забравяйте..

Повечето 4-5-годишни деца спят спокойно през цялата нощ. Постепенно, когато децата пораснат, цялото семейство ще спи по-добре през нощта и ще има по-малко проблеми със слагането на децата в леглото.

Източник: http://www.mamaweb.bg/kids/kids_subcat1/kids_subcat1_article3

HTML код на статия

Автор: mamaweb


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар