Диета за лечение на хиатална херния

Хиатална херния е заболяване, при което част от стомаха преминава през отвор в гръдната кухина. Тя е известна със своите атипични симптоми. Често симптомите на хиатална херния не са достатъчно тежки за да се налага хирургическа намеса. В допълнение към стандартните лекарства, едно от най-важните неща при лечението е диетата. Тя ще помогне за намаляване на количеството на киселините. Освен това храната трябва да се консумира по начин, който да не предизвика излишен натиск върху хранопровода.

Диета за хиатална херния

За да се поддържа подходяща диета за хиатална херния, трябва да се избягва консумацията на някои храни. Обикновено това са кисели храни, които биха могли да доведат до нарушение на лигавицата на хранопровода.

Киселите храни, които трябва да се избягват са:

–          Някои плодове като лимони, портокали, грейпфрут и домати.

–          Зеленчуци като лук или картофи. Скорбялата, която се съдържа в картофите, може да предизвика появата на киселини.

–          Месо – препоръчително е да се избягват меса като говеждо и свинско.

–          Всички млечни продукти – докато те са част от всяка една стандартна диета, при заболяване от хиатална херния, те трябва значително да се ограничат, тъй като съдържат киселина.

–          Кафе – дори и безкофеиновото кафе съдържа много киселини, както и всички кофеинови продукти като чай, шоколад и др.

–          Избягвайте употребата на алкохол.

–          За да намалите количеството на киселините в стомаха е необходимо да ограничите консумацията на мазнини.

Докато някои храни трябва да се избягват, други са напълно приемливи и дори препоръчителни за болните от хиатална херния. Ето някои от тях:

–          Плодове като ябълки и банани не съдържат много киселини, така че те са приемливи за консумация от пациенти страдащи от хиатална херния.

–          Може да консумирате зеленчуци като броколи и моркови.

–          Сирена и млечни продукти като фета и соево мляко, съдържат много по-малки количества киселина. Те могат да се консумират, така че да бъдат добри заместители на стандартните млека и млечни продукти.

–          Препоръчително е да се консумират постни меса и риба.

–          Пшеницата и ориза не причиняват никакви допълнителни стомашни киселини.

Хората, които се придържат към тази диета, значително намаляват количеството на киселина в организма, което намалява вероятността от появата на хиатална херния.

Допълнителни грижи за лечение на хиатална херния

В допълнение към поддържането на подходяща диета е важно да се следва и определен режим, за да се гарантира, че проблема няма да се влоши. Хранете се най-малко три часа преди сън. Не се подлагайте на физически упражнения непосредствено след хранене. Вашия хранителен режим трябва да включва чести хранения с малки порции храна. Избягвайте носенето на тесни дрехи, които могат да окажат натиск върху стомаха.

Чрез поддържане на правилно хранене и спазване на определен режим, вие ще контролирате състоянието и ще избегнете допълнителен дискомфорт и поява на усложнения.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар