Диета при хроничен панкреатит за предпазване на панкреаса от възпаление

Панкреатитът е състояние, при което панкреасът произвеждащ ензими и хормона инсулин, се възпалява, което намалява възможностите му да абсорбира хранителни вещества и да ги предоставя на тялото.

Хроничният панкреатит може да бъде едновременно остър и хроничен и е възможно да причини кървене в областта близо до панкреаса. Като причини за панкреатит могат да бъдат изтъкнати основно прекаленият прием на алкохол . Това състояние може да доведе до редица тежки заболявания като остра чревна непроходимост, събиране на течности в панкреаса, захарен диабет, мал-асорбция и недохранване.

При по-тежки форми на панкреатит се налага хоспитализация, тъй като има реална опасност за живота. Установено е, че антиоксидантите помагат да се отървете от свободните радикали, които са вредни за клетките. Понякога хроничният панкреатит е причинен от ниско ниво на антиоксиданти в кръвта, както и на витамин А, С, Е, селен и каротеноиди. Хранителните продукти с високо съдържание на минерали и витамини са идеални за пациенти с хроничен панкреатит.

Кои продукти трябва да се избягват при това заболяване?

  1. Хранителни продукти, които могат да предизвикат алергии, като млако и млечни продукти трябва да бъдат елиминирани от диетата. Пшеницата съдържа глутен, който също може да причини алергична реакция. По същата причина трябва да се избягват соята и царевицата, тъй като те в повечето случаи се третират с различни химикали.
  2. Не приемайте алкохол по никакъв повод
  3. Рафинирани храни като хляб, макаронени изделия и захар също трябва да се избагват.
  4. Намалете приемът на месо и не вегетарианска храна
  5. Намалете приемът на транс ненаситени мазнини, които могат да бъдат открити в бисквити, торти, лук, преработени храни, маргарини и крекери.
  6. Кофеинови напитки, енергийни и и газирани напитки
  7. Цигари

Хората страдащи от хроничен панкреатит трябва да приемат храни с ниско съдържание на мазнини. Препоръчителни са храните, които са лесни за усвояване за да да избегне натоварването на стомаха, а ако има наличие на високи нива на триглицеридите трябва да се внимава още повече. Редовните упражнения и стоенето далеч от стреса също са полезни за възстановяването от това състояние.

Вижте какво можете да включите в дневното си меню:

  1. Пийте много вода
  2. Билкови чайове, например от босилек
  3. Цариградско грозде, тъй като то е богато на антиоксиданти и се счита за един много богат източник на витамин С.
  4. Екстракт от гроздови семена
  5. Корен от джинджифил, като от него може да се прави и чай
  6. Женшен и канела са широко използвани като подправки в екзотичните кухни и са доста ефективни при лечение на панкреатит.
  7. Храни, които са богати на желязо и витамин В, като например зелени листни зеленчуци.
  8. Боровинки, домати, череши
  9. Зехтин и растителни мазнини

Хората страдащи от панкреатит трябва коренно да променят навиците си на хранене, като стандартните закуска, обяд и вечеря се заместват от 7-8 хранения с малки количества храна.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар