Запознати ли сте с факторите, водещи до развитие на рак на гърдата?

Ракът на гърдата е заболяване, което се характеризира с развитието на ракови клетки в областта на гърдите. То се среща предимно при жените. Съществуват редица фактори, които създават условия за появата на рак на гърдата.

Ето някои от най-често срещаните:

–          Приема на алкохол, тютюнопушенето и затлъстяването увеличават риска от развитието на ракови клетки.

–          Фамилната анамнеза е един много рисков фактор при тази болест. Други съществени причини, поради които заболяването се развива е ранен менструален цикъл или късна менопауза.

–          Жена, при която се образува тумор в едната гърда е с повишен риск да развие ракови клетки и в другата.

–          Жените, които никога не са раждали или тези, които са имали деца след 35 годишна възраст са изложени на по-висок риск от развитието на рак на гърдата.

Признаци и симптоми, които идентифицират рак на гърдата

В повечето случаи, пациента първо забелязва бучка в гърдата или в областта на подмишниците. Може да има промени в размера и формата на гърдата. Също така се наблюдава обръщане на зърното. Кожата на гърдите изглежда като портокалова кора. Друг важен симптоми е изтичане на секрет от зърното, който може да бъде прозрачен или с наличие на кръв. При напреднал стадий, пациента може да се оплаква от дискомфорт и болки в гърдата, загуба на тегло и подуване на ръката.

Поставяне на диагноза рак на гърдата

Постановка за рак на гърдата се основава на размера на тумора /Т/, независимо дали туморът се е разпространил в лимфните възли /N/ в подмишниците и дали туморът има метастази /М/ /т.е.дали се разпространява до отдалечени органи/ това се нарича TNM класификация.

Скрининг на рак на гърдата ще помогне за по-ранното откриване на заболяването. Клиничен преглед, самостоятелно изследване, мамография и ултразвуково изследване са някои от скрининговите методи.

Диагноза рак на гърдата ще включва клиничен преглед на гърдите, подмишниците и областта на шията и гърдите, мамография и биопсия.

Видове лечение при рак на гърдата

Вида на лечението при рак на гърдата се определя в зависимост от размера, етапа и растежа на тумора. Операция на гърдата, известна като мастектомия включва отстраняване на тумора, заедно с някои от околните здрави тъкани. Може да бъде отстранена цялата гърда или само част от нея, в зависимост от размера на тумора. След отстраняване на гърдата, козметичната хирургия може да помогне за подобряване на естетическия вид на пациентката.

Други вид лечение при рак на гърдата е химиотерапията. Тя убива всички ракови клетки, които се размножават в организма. Този вид лечение води до временна загуба на коса и хранителен дискомфорт, а при някои пациенти и до ранна менопауза.

Лъчева терапия се използва за да унищожи микроскопичните туморни клетки, които евентуално са останали след операцията. Кръвните и мамографски тестове ще продължат и след лечението.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар