Затлъстяване – причини за поява на заболяването

Затлъстяването е състояние, при което се образуват твърде много мастни натрупвания в тялото. Въпреки, че това няма нищо общо с теглото, най-често хората със затлъстяване страдат от наднормено тегло. Най-разпространения метод за определяне на това дали даден индивид страда от затлъстяване е чрез измерване на индеск на телесната маса или ИТМ. Здравната статистика определя че ИТМ с показатели 27,3 при жените и 27,8 при мъжете се счита за затлъстяване. Затлъстяването се определя като наличието на прекомерно количество мазнини в организма. Често това заболяване се свързва с други здравни проблеми и повишена смъртност. Затлъстяването  засяга милиони хора и се появява с течение на времето, когато човек консумира повече калории, отколкото изразходва. Факторите, които могат да нарушат баланса между консумирани и изразходвани калории, могат да бъдат преяждане, консумация на храни с високо съдържание на мазнини, слаба физическа активност и генетичен фактор.

Промяната в начина на хранене ще помогне за нормализиране на теглото на всеки член от семейството. Хранете се заедно, а не пред телевизора. Никога не използвайте храна за награда. Уверете се, че вашето дете получава достатъчно вода. Избягвайте консумация на газирани напитки и кофеин. Приема на енергия от храната се съхранява под формата на мазнини, защото тялото не я използва. Затлъстяването има голямо въздействие върху физическото здраве на хората и много заболявания са пряко и непряко свързани с него. То може да окаже и сериозно въздействие и върху психическото състояние на човек.

Съществуват много лекарства и медикаменти, които са предназначени за лечение на затлъстяване. Лекарствата са на билкова основа и съдържат екстракти от растителни продукти, които са под формата на таблетки, напитки, мехлеми и гелове. Те действат, като намаляват телесните мазнини чрез прекомерно изгаряне или освобождаване.

Наднорменото тегло е много по-сериозен проблем, отколкото повечето хора си мислят. Ето защо симптомите на затлъстяването са важен фактор в намирането на различни начини за неговото предотвратяване. Когато един човек страда от затлъстяване, излишните мазнини обикновено се натрупват около талията, гърдите, бедрата или задните части. Това със сигурност са едни от симптомите  на заболяването.

Ефектите на затлъстяване при жените са различни. Техния организъм е по-податлив на здравословни проблеми в резултат от наднорменото тегло. При някои от тях се появяват разширени вени, нередовен менструален цикъл, тъй като поради излишната мазнина се нарушава баланса на хормоните. Други заболявания, които могат да бъдат причинени от затлъстяване са инфаркт, сърдечна недостатъчност, стенокардия, сърдечна аритмия и др.

Затлъстяването при децата е също много разпространено и ако не бъде овладяно, това може да окаже сериозни последици за цялото население. Децата страдащи от този проблем са застрашени от развитие на заболявания като астма, диабет, високо кръвно налягане и сърдечно съдови проблеми.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар