Знаете ли как да се предпазите от остеопороза?

Остеопорозата е загуба на костна минерална плътност, обикновено свързана с предишен етап от живота, което води до чупливост и фрактури на костите. В повечето случаи травмите от остеопороза могат да се получат при извършване на незначителни действия свързани с ежедневието на хората. Фрактура на бедрената кост може да се дължи на падане и да промени начина на живот на индивида за дълъг период от време. Обикновено заболяването протича без видими симптоми в продължение на години. Поради тази причина, сканиране на костната плътност, понякога е полезно изследване, особено при жени след менопауза.

Рискови фактори при остеопороза

Едни от най-известните рискови фактори за появата на това заболяване включват: възраст, пол, фамилна анамнеза и раса. Жени, които са имали хистеректомия, също са изложени на опасност от поява на заболяването. Това се дължи на промяна в количеството на естроген, който има защитен ефект върху костната плътност. Някои метаболитни заболявания и лекарства, също могат да повлияят на костната маса. Съществуват рискови фактори, които хората могат да променят. Това са тютюнопушенето, заседналия начин на живот, хранителни навици и др.

Превенция при остеопороза

Пиковата костна плътност се появява на възраст между 25 и 35 години и намалява с напредване на годините, след което по време на менопаузата процеса се ускорява. Тук са изброени някои съвети, които могат да предотвратят появата на заболяването:

–          Упражнения – натоварващи кардио упражнения помагат да се поддържа и дори да се увеличи костната плътност. Могат да се практикуват спортове като аеробика, алпинизъм, вдигане на тежести, а също така и джогинг, качване по стълби, танци и др. Увеличаването на мускулната маса, предпазва костите от фрактури.

–          Поддържане на здравословно телесно тегло – да бъдеш с поднормено тегло е рисков фактор за развитие на остеопороза.

–          Отказване от тютюнопушенето –  пушачите имат 10% по-ниска костна плътност, отколкото човек непушач на същата възраст. Фрактурите при пушачите се лекуват по-бавно и лечението като цяло е изложено на риск.

–          Здравословно хранене – консумацията на алкохол възпрепятства усвояването на калций. Диета с високо съдържание на протеини, кофеин  и газирани напитки, също е проблем, в резултат на който има загуба на калций. Консумацията на плодове и зеленчуци е препоръчителна, както и тази на бобови растения, съдържащи фитоестрогени. Храненето има важна позиция в здравето на костите, така че е важно да се гарантира пълноценен балансиран хранителен режим с достатъчен прием на необходимите витамини и минерали.

Понякога вашия лекар може да ви предпише лекарства за повишаване на костната плътност. За съжаление, много от медикаментите имат нежелани странични ефекти.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар