Искате ли да научите какво представлява инфаркта?

Инфаркта е инвалидизиращо състояние, което е причинено поради редица причини, като нездравословен начин на живот, неправилно хранене, физически упражнения, стрес и т.н., които могат да увредят сърдечния мускул. Това може да попречи на правилното кръвообръщение, което може да има животозастращаващи последици.

Инфарктът може да възникне внезапно, с или без предупредителни признаци. Сърцето е главен орган на кръвоносната система, която осигурява приток на кислород и кръв до всеки орган в тялото. Това е възможно благодарение на непрекъснатата дейност на сърцето, което чрез изпомпвания транспортира кръвта през артериите и вените.

В медицинската терминология, сърдечния удар е известен още като инфаркт на миокарда, което буквално означава смърт на сърдечния мускул. Видовете сърдечни атаки са категоризирани въз основа на засегнатата област и причината за инфаркта. Човек, който е жертва на сърдечен удар, изпитва пронизваща болка или тежест в гърдите.

Кои са възможните причини за появата на инфаркт?

Инфаркта може да бъде причинен поради редица причини, като нездравословен начин на живот, нарушения в притока на кръв към сърдечния мускул или генетични фактори. Тук са изброени едни от най-разпространените причини за инфаркт:

–          Възрастта – това е един от най-рисковите фактори, когато става въпрос за сърдечен удар. Хората, особено мъжете, които са на възраст над 45 години се считат за по-податливи на сърдечен удар. Жените над 55 годишна възраст също често страдат от миокарден инфаркт.

–          Запушване на артериите – това е друг фактор, който причинява увреждане на сърдечния мускул. В резултат от натрупване на плака по лигавицата на кръвоносните съдове, те се стесняват, което ограничава притока на кръв към сърцето. Това може да доведе до инфаркт.

–          Ангина пекторис – това състояние е причинено от недостиг на кислород в сърцето.

–          Диета – храната играе важна роля при проявата на симптоми на инфаркт. Неправилната диета и диабет могат да допринесат за инфаркт на миокарда.

–          Затлъстяването и наднорменото тегло могат да увеличат нивата на холестерол в кръвта. Високите нива на холестерол улесняват образуването на кръвни съсиреци, които запушват артериите и причиняват затруднения в  правилното кръвообръщение.

–          Други фактори, които са отговорни за инфаркт са тютюнопушенето, алкохолизма, фамилна анамнеза, сърдечна операция и др.

Симптоми при инфаркт

Един от най-фрапиращите симптоми при появата на инфаркт е мъчителна болка в гърдите, която може да се разпространи към лявата ръка и шията. Други симптоми са задух, сърдечни шумове, обилно изпотяване, объркване, безпокойство, гадене, кашлица и др.

Трябва да знаете, че своевременната медицинска намеса и лечение може да помогне на индивида да предотврати усложнения. Също така е необходимо да се следва подходящ начин на живот.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар