Каква означава ключа на автомобила да е с чип? Принцип на действие и дублиране.

Върху ключа на вашият автомобил няма никакви бутони и си изглежда съвсем обикновен нали?

Може би си мислите че няма чип, но това не е така. Чиповете за автомобилни ключове или както още ги наричат-траспондери представляват малки електронни устройства с размери на половин кибритена клечка. Те се вграждат в главата на ключа от самия производител и остават почти незабележими за вас като ползватели на автомобила.

Чипове в ключа започват да се вграждат масово след 1995 по поръчка на застрахователна компания Алианц заради зачестили кражби в световен мащаб. Предназначението на тези чипове е по безкотактен път да дават информация (шестнадесетичен код)  на борд компютъра на авомобила, която той от своя страна сравнява със тази записана в самия автомобил. Ако кода на чипа съвпада с кода записан в автомобила, ECU разрешава старт на двигателя.

Чип (транспондера) сам по себе си се състои от антена, процесор и памет и работи на принципа на радиоидентификацията т.е. От Четецът в автомобила който се намира около контактния патрон излъчва електромагнитно поле, което на свой ред възбужда електричество в антената на чипа. Това електричество захранва за части от секундата процесора на чипа, който от своя страна изпраща по обратен път кода на чипа към четеца намиращ се автомобила и ако кода съвпада с този записан в борд компютъра на автомобила, двигателя ще стартира.

Чип-транспондерите според принципа си на действие се делят на три вида:

  • с фиксиран код
  • с криптиран код
  • с плаващ (rolling) код

Според марката на производителя на чипа биват:

  • Philips
  • Megamos
  • Temic
  • Texas
  • Motorola
  • Nova

 

Почти всички марки коли произведени в периода 1995-1997 използват чипове с фиксиран код. Този вид чипове се копират най лесно и могат да бъдат направени почти при всеки ключар с машина за копиране на чипове, която изчита информацията от вашият чип и я прехвърля върху друг. Малка особеност обаче има при чиповете с марка TEXAS. При този вид транспондери копирането се извършва върху електронна глава или върху чип в зависимост от машината с която разполага ключаря.  Електронните глави са специализирани електронни устройства, които симулират работата на електронния чип-транспондер. В повечето случай обаче електронните глави са с батерия, която след време свършва и главата става неизползваема изключение в случая прави италианската фирма KEYLINE, която произвежда електронни глави без батерия и испанската фирма JMA произвеждаща чиповете TPX1. Така че внимавайте с електронните глави! Попитайте ключаря който ще ви дублира ключа върху какво ще копира чипа. Чипове с марка TEXAS се използват предимно от FORD и от някой японски производители.

Останалите марки фиксирани чипове се копират много лесно върху универсален чип NOVA.

Крипто чип-транспондери започват да се използват след 1998г. Повечето от тях могат да бъдат копирани върху специализирани глави или чипове. Изключение правят чиповете MEGAMOS CRYPTO, TEMIC CRYPRO  и някой видове PHILIPS CRYPTO.

Тези които не могат да се копират се програмират (обучават) на самия автомобил посредством специализирани диагностични устройства, които се свързват с автомобила посредством диагностична букса. За повечето автомобили за да се програмира нов ключ е необходим пин кода (секюрити кода) на автомобила. Той служи за достъп до борд компютъра на автомобила.

Чиповете с плаващ код се от BMW и MERCEDES в периода 1995-1999г. и те не могат да бъдат копирани директно.

Ако вашият автомобил е произведен след 1995г. почти е сигурно, че има чип. Най добре посетете ключар, който със специализирано устройство ще провери дали колата ви има чип и при желание от ваша страна ще ви направи нов ключ с чип.

 

 

 

 

HTML код на статия

Автор: SCO


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Каква означава ключа на автомобила да е с чип? Принцип на действие и дублиране., 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар