Какви са признаците и симптомите на варицела

Варицелата е инфекциозно заболяване, което е причинено от варицела зостер вирус. Той често засяга децата под 10 годишна възраст. Варицелата е силно заразна и вирусът може да се предава от човек на човек чрез пряк контакт с кожата или по въздушно капков път. Заразата настъпва два дни преди да се появи кожния обрив. Той представлява мехурчета пълни с течност, които след време се отварят и образуват коричка. Хората със слаба имунна система са изложени на по-висок риск от инфекция.

Симптоми на варицела

Инкубационния период на варицела е около 10-20 дни. През този период, заразения индивид проявява симптоми като повишена температура, главоболие, болки в корема и гърлото. Ранните признаци на варицела започват със сърбеж по кожата, особено по лицето, гърба и корема. В рамките на 2-3 дни, обрива прогресира и се разпространява до всички части на тялото. Обрива се появява като малки червени мехурчета, които приличат на пъпки. Те са пълни с течност, която първоначално е прозрачна. В рамките на няколко дни те се отварят и се формират сухи струпеи. Варицелата се лекува без образуване на белези по кожата в рамките на 8-10 дни след появата на първите симптоми.

Симптомите на варицела при възрастните са тежки в сравнени с тези при децата. Въпреки това, деца с кожни заболявания като екзема, могат да  развият тежки симптоми. Бременните жени и тези с отслабена имунна система са податливи на усложнения при симптомите на варицела. Средно всеки един на петдесет пациенти развива сериозни усложнения като пневмония и енцефалит.

Диагностика и лечение на варицела

Варицелата се диагностицира въз основа на външния вид на кожата, обрива и медицинската история на пациента. За да се изключи възможността за други кожни заболявания, лекарят може да препоръча вирусна култура. Деца и възрастни с добро общо здравословно състояние се възстановяват от заболяването без никакво лечение. Антивирусни лекарства могат да бъдат предвидени, за да се предотвратят сериозни усложнения. За ефективното лечение, антивирусните лекарства се приемат в рамките на 24 часа след появата на кожен обрив.

За облекчаване на симптомите на сърбеж могат да се поставят мокри компреси на засегнатата кожа. Редовното почистване със сапун и хладка вода, успокоява обрива. Инфекцията със варицела зостер вирус може да бъде предотвратена чрез ваксиниране. Ваксинацията помага при 70-90% от хората. Първата ваксина обикновено се дава между 12-15 месеца а следващата доза се поставя след 4-6 години. Децата над 13 години, които никога не са били ваксинирани срещу варицела, трябва да получат двете дози само по предписание на лекар.

Като цяло тези, които имат първична инфекция с варицела зостер вирус вече имат имунитет за по-нататъшно появяване на заболяването. Въпреки това, в някои случаи, вирусът остава пасивен. Ако той се активира след няколко години, това води до тежко състояние, известно като херпес зостер.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар