Какви са характеристиките на хепатит В

хепатитХепатитът представлява силно възпаление на черния дроб, което може да бъде остро или хронично, в зависимост от продължителността на протичането му. Вирусът на хепатит може да бъде А, В, С, D и Е. Всички те причиняват инфектиране на черния дроб. Съществуват много причини за поява на хепатит като прекомерна употреба на алкохол, автоимунни заболявания, замърсяването и травматични наранявания на черния дроб. Лице, което е заразено с болестта може да изпита чувство на гадене, да получи висока температура, болки в тялото или в корема, а също така и да повръща. Не е задължително всеки пациент да чувства всички тези симптоми на хепатит.

Хепатит Б е сериозна инфекция на черния дроб, която обикновено се разпространява при контакт с течности от друг човек, който е заразен с болестта, например с кръв. Човек можа да получи хепатит В при необезопасен сексуален контакт с партньор, който е вирусоносител. Хората, които използват интравенозни наркотици също могат да получат хепатит, ако споделят една и съща игла. Също така има опасност да се заразят медицинските работници, ако случайно се убодат с игла, с която е третиран болен от хепатит. Затова всички тези рискови групи е добре да си направят имунизация, която ще ги предпази от евентуално заразяване. Дори за здравните работници е задължително, тъй като те ежедневно се сблъскват с риск от заразяване. Хепатитът може да бъде предаден и от бременна жена на нейното бебе, но този вирус няма как да се прехвърли при обикновени контакти между хората, като прегръдка или ръкостискане.

Съществуват различни симптоми на хепатит В, като например гадене, повръщане, загуба на апетит, коремни болки в зоната на черния дроб, слабост, умора, тъмно оцветяване на урината, болки в ставите и жълтеница. Самите симптоми могат да варират от леки до много тежки. От хроничният хепатит могат да се получат доста сериозни усложнения, тъй като при тази форма клетките на черният дроб умират и се заменят с такива, които се получават при белезите, а още по-лошото е, че те могат да бъдат заменени и от мастна тъкан. Увредената зона спира да функционира и така не могат да се филтрират мръсотиите и шлаката в организма. Ако човек страда от хепатит В, то има вероятност да се зарази след време и от хепатит D. Хепатит В може да се диагностицира с помощта на кръвни тестове, които показват състоянието на черния дроб, независимо дали работи или не. С редовните профилактики и изследвания болестта може да се хване още в ранните и фази или като цяло да бъде предотвратена.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар