Какво знаем за хемороидите

Хемороидалното заболяване е едно от най-разпространените заболявания на правото черво сред хората – близо 12 на сто от населението страда от хемороиди в една от четирите ѝ степени. От хемороидална болест могат да страдат както мъжете, така и жените, като при последните това най-често се проявява по време на третото тримесечие от бременността.

Симптомите на наличие на хемороидално заболяване най-често се проявяват в кървене през аналния отвор и образуване на хемороидални възли. Разбира се, кървенето през аналния отвор може да е симптом и за други заболявания и злокачествени образувания на дебелото черво. Други симптоми, които подсказват за наличието на хемороиди, са появата на сърбеж и болки в аналния отвор. Диагностиката на заболяването се осъществява като се прави оглед на ануса и аналната област. След диагностицирането, се прави изследване с аноскоп. Това е уред под формата на куха тръба с осветление отпред, който позволява да се прегледа ректума за вътрешни хемороиди и полипи. За да се установят някои усложнения при хемороидалното заболяване като тромбоза, се прави сигмоидоскопия за преглед и изследване на вътрешността на дебелото черво и колоноскопия, която позволява преглед на тънките черва.

Най-често срещаните видове хемороиди са външните и вътрешните. Външните хемороиди се появяват от външната страна на аналното отверсие. Често са болезнени, подуват се, предизвикват сърбежи, а ако кръвоносният съд се разкъса, се формира тромбоцит (тромбозен хемороид). Вътрешните хемороиди се образуват вътре в ректума. Тези хемороиди не са болезнени и затова много хора, страдащи от такъв тип заболяване, не знаят за неговото съществуване и не предприемат лечение. Това е опасно, защото те могат да прокървят, ако се раздразнят, също така и да доведат до сериозна форма на пролапс и прищипване, ако не са лекувани навреме. Пролапсните хемороиди са разширени до такава степен вътрешни хемороиди, че излизат извън ануса. Когато аналният мускул получи спазъм и заклещи пролапсните хемороиди извън аналното отверсие, кръвният поток се прекъсва и хемороидът става прищипан хемороид.

Лечението на хемороиди е различно в различните стадии на заболяването. При по-леките случаи може да се постигне успех с прилагането на естествени природни методи за лечение хемороиди. Някои от тези методи включват намаляване на аналното напрежение и постигане на максимално лесно изхождане чрез използването на клекнала стойка, с колене, допрени до гърдите; използване на различни билки и хранителни добавки, както и определени храни, богати на фибри и целулоза; пиене на чист сок от алое и други. При по-тежки случаи се налага хирургическа намеса като методите за лечение на хемороиди в по-напреднали стадии са различни. Един от методите представлява изсушаване на хемороидите с електрически заряд (хемороидолиза). Криооперацията е друг метод, при който хемороидите се замразяват с помощта на течен азот. Трансанална хемороидална деартериализация (THD) е един от новите методи за лечение на хемороиди, който се характеризира с бърза хирургическа интервенция и кратък период на възстановяване.

HTML код на статия

Автор: tonnysky


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “Какво знаем за хемороидите”

  1. Биби каза:

    Добра статия, кратка, но изчерпателна. Само ще допълня, че до третия стадий може да се премахнат безоперативно, но при четвъртия само с операция. При мен ги махнаха във втори стадий чрез лигиране (вързаха ги с едни пръстенчета и те само паднаха след няколко дни). Доста бързо и безпроблемно ми направиха тази манипулация и съм много благодарна на лекаря от он клиник, отличен специалист се оказа.

Напиши коментар