Какво предизвиква появата на колики при бебетата?

Появата на колики започва от втората или третата седмица на новороденото. Като с течение на времето постепенно изчезват. Това става към третият или четвъртият месец. Около една трета от всички кърмачета страдат от появата на колики. Причините за тях не са ясно определени и категоризирани.

Като основна причина за коликите  може да се приеме силното натрупване на газове в червата на бебетата. От там следват процесите на подуване на корема, хълцането и флатуленция (изпускане на газове). Образуването на газове в червата може да е следствие от поглъщането на въздух или вътрестомашно образуване. Това е нормално при храносмилателния процес. Дебелото черво се явява основният източник на газове. Там се извършва т. нар. вторична ферментация, която е следствие на субстратите от бактериите.

Непълноценното усвояване на лактозата от млякото при кърмачетата е от много голямо значение и е в основата за образуване на газове в червата. Независимо дали майката използва собствената си кърма или различни адаптирани млека, основният въглехидрат е именно лактозата. Тя е необходима движеща сила за всяко новородено и го снабдява с необходимата енергия. Лактозата се разгражда благодарение на ензима лактаза, който се образува в тънките черва. В първите месеци от раждането на бебето, неговата храносмилателна система е още функционална незряла. Именно за това имаме непълноценно смилане на лактозата в червата. Осъществява се вторична ферментация на неусвоените въглехидрати в стомаха и от там се появяват газове като въглероден диоксид и водород. Това явление при бебетата е известно под името физиологична лактазна недостатъчност. Тъй като в тънкото черво няма достатъчно количество лактаза, която трябва да разгради лактозата, част от нея остава неразградена и попада в дебелото черво, където трябва да се обработи. Натрупването на неусвоена лактоза в храносмилателната система през деня, води съответно и до натрупване на голямо количество газове, което става предимно в края на деня. Те трудно се отделят и предизвикват раздуване на червата, което пък от своя страна е причина за усещането на болка от малките деца. Със стабилизирането на ензима лактаза всичко се нормализира и коликите на тримесечните бебета постепенно спират.

Други причини за поява на колики могат да бъдат:

  • незрялост на храносмилателната и нервната система на бебето
  • поглъщане на въздух при хранене и плач
  • липсата на лактобацилус ацедофилус в храносмилателния тракт на новороденото
  • алергия към белтъка на кравето мляко
  • нестабилност в емоционалното състояние на майката
  • приемът на някои храни от майката докато кърми също могат да бъдат причина за появата на колики. Могат да бъдат различни трудносмилаеми, и пикантни храни или такива, които предизвикват алергии като: млечни храни; кофеинът, който се намира в някои чайове, в кафето и някои газирани напитки; соеви продукти; ядки; шоколад; цитрусови плодове; зърнени култури като боб, леща; чесън, лук; яйца; някои местни продукти; риба; миди и др.
  • прекалено бързото хранене на бебето или неговото преяждане
  • особено внимание трябва да се обърне на алкохола и цигарите, които употребяват родителите. Дали майката продължава да пуши по време на бременността и след нея. Всичко това може да се отрази на нервната система на бебето и да предизвика безпокойство у него.
  • несъвършенството на микрофлората в дебелото черво и недобра развита нервна система.
  • от значение е и позицията при хранене и кърмене, и хранителните навици на кърмачките.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар