Какво представлява Вентрална херния?

Издутина в областта на корема, придружена с болка, гадене и повръщане, може да бъде състояние на коремна херния. Тя се получава много често при хора, които са били подложени на коремна операция.

Човешкото тяло е съставено от различни органи, които изпълняват различни функции. Всички органи се намират в специфични места във вътрешността на тялото. В случай на херния, органът излиза от кухината и започва да оказва натиск на мускулната стена, която може да изглежда като издатина. Вентралната херния се наблюдава като разширение чрез слаби коремни мускули, или отвор в коремната стена.

Видове вентрална херния

Вентралната херния се среща в коремната област и на база на това в коя част на корема се намира се разделя на три вида:

–          Incisional херния – това е един от най-често срещаните видове. Обикновено се получава при хора, които на скоро са преминали през хирургическа операция.

–          Spigelian херния – наблюдава се от двете страни на корема.

–          Епигастриума херния – наблюдава се в областта на пъпа.

Предпоставки за вентрална херния

Има много причини, които могат да предизвикат това заболяване. Ето някои от най-честите причини за херния:

–          Преживяна операция е една от най-честите причини за коремна херния. Коремната стена отслабва и органите оказват натиск.

–          Затлъстяването може да предизвика коремна херния.

–          Интензивна кашлица също може да доведе до разкъсване на следоперативни шевове, което да причини херния;

–          Липсата на правилно хранене, може да доведе до неправилен приток на кръв към зоната на операция. Това може да удължи времето необходимо за излекуване на раната и да предизвика херния.

–          Възрастта също може да бъде причина за херния, тъй като хирургичните рани в тялото на възрастния човек зарастват по-бавно в сравнение с младите хора.

–          Вдигане на тежки предмети, може да доведе до разкъсване на мускулите и появата на херния.

Клинични признаци на вентрална херния

Един от най-честите симптоми на херния е болката. Пациентът може да изпита болка, която в някои случаи се усложнява. Болката може да възникне, ако циркулацията на кръвта е нарушена и това води до смъртта на органи и тъкани.

Повръщане и гадене много често се наблюдават при болни от херния пациенти. Издутината може да се види ясно по време на смях, напрежение, кашлица и повдигане на нещо тежко. Поради запушване, при преминаване на фекален материал до ректума, пациента може да има запек.

Лечение на вентрална херния

След като хернията се диагностицира и потвърди, лекарят ще ви предложи някои методи на лечение. Хернията основно се лекува чрез оперативен метод. Методите на операция могат да бъдат два: отворена хирургия или лапароскопска хирургия. При лапароскопския метод, се използват техника, която изисква минимален разрез. При лечение на херния, пациента трябва да следва инструкциите на лекаря. Препоръчително е да се включват влакнести храни в диетата, консумация на много вода и избягване на стреса.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар