Какво представлява язвата

Язвата е вид отворена рана или нарушение на тъканта на кожата или лигавицата на стомаха и червата. Най-честата форма на заболяването е язва на стомаха, известна като пептична язва. Това обикновено е причинено от инфекция с бактерията Хеликобактер Пилори. Заболяването е резултат от травма или инфекция в засегнатата тъкан. Други фактори, които могат да са причина за развитието на язва са недостиг на хранителни вещества, раков тумор и др.

Видове язви

Язвите могат да се развият в различни части на тялото, като устата, кожата, очите, стомаха, червата и вените. Язвите, засягащи различни органи, са известни с различни имена.

Язви в устата

Те са в резултат от наранявания на вътрешната обвивка на устата, което води до болезнени възпаления и рани. Раните се появяват върху езика.

Причините за появата на този вид язви са: неволно ухапване, неправилно миене, протеза, реакция от някои лекарства, бактериална или вирусна инфекция, недостиг на витамин С.

Симптоми – язвите в устата се характеризират с болезнени отворени рани, чувствителност, затруднено хранене, загуба на апетит и затруднения при миене.

Лечение и профилактика – ако язвата е причинена от бактериална или вирусна инфекция, лекарят предписва някои анти-вирусни и анти-бактериални лекарства.

Пептична язва

Това е вид язва, която засяга лигавицата на стените на стомаха или горната част на тънките черва.

Най-честия причинител на пептичната язва е бактерията Хеликобактер Пилори. Това заболяване може да бъде причинено и от прекомерно напрежение, тютюнопушенето, употребата на алкохол и облъчването.

Най-честия симптом на пептичната язва е усещането за парене в областта на корема. Силната болка в коремната област, гадене или повръщане, загуба на апетит, загуба на тегло, кръв в изпражненията и др. са също симптоми за това заболяване.

Лечение и профилактика – пептичната язва може да се лекува с антибиотици и протонни помпи. При тежки случаи, като перфорация, операцията е единствения начин на лечение.

Кожни язви

Това е нарушение на целостта на кожата. Този вид язва се появява в резултат на микроорганизми, рак на кожата и лошо кръвообръщение. Често се наблюдава при пациенти с високи нива на кръвна захар или хора неспособни да извършват каквито и да е движения.

Симптомите при кожна язва са: зачервяване на кожата, появата на мехури, некроза, инфекция в по-дълбоките слоеве на кожата, разпространение на инфекцията в мускулите или в костите и ставите.

Кожните язви предимно се третират с антибиотици, които предотвратяват разпространението на инфекцията. Пациентите с диабет трябва да контролират нивото на кръвната захар, за да се гарантира правилната циркулация на кръв до всички части на тялото, включително и на краката и ръцете.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар