Какво се случва?

   Какво се случва с хората?  За общество изобщо няма да говоря, мисля че е ясно защо. Но къде са хората, как живеят и живеят ли изобщо или просто съществуват.

   Наскоро гледах анкета по една от българските телевизии. Въпросът на младия водещ беше елементарен- какво ви вълнува? Резултатите бяха потресаващи. С изключение на едно младо момиче, което се вълнуваше от кино или нещо подобно,отговорите на всички други и млади, и по-възрастни беше НИЩО. Абсолютно НИЩО. Водещия, който задаваше въпроса със завиден ентусиасъм, просто отказваше да повярва на това което се случва, и то на живо, в ефир. Младежът упорито задаваше въпроса си отново и отново, може би си мислеше че хората не го разбират, но всичко което получаваше беше едно и също – НИЩО. Да, успя да изкопчи няколко отговора от по-възрастните хора, които естествено започнаха да говорят за  мизерните си пенсии, споделиха надежди за бъдещо действително увеличение, но това беше всичко. Мисля че имаше и  млади майки, които  споделяха колко недостатъчни са им майчинските добавки, които получават. Дори и да е нямало в ефир, сигурна съм че зад къдър е получил доста подобни отговори. Не помня точно. Едно нещо обаче помня. Помня как се обръщаше към екрана изумен и коментираше, колко невероятно е че отговорите са едни и същи, и по точно как НИЩО не вълнува хората.

   Питам се на какво се дължеше изумлението на този водещ. Притесняваше се за рейтинга на предаването или действително не можеше да проумее защо хората отговарят по този начин. Вярно, че беше доста доста млад, но все пак живее в същата държава, в която живеят и анкетираните. Какви всъщност отговори очакваше той? Кино, музика, изкуство, политика. Да, получи подобен отговор, онова момиче през повечето време  се въртеше  на една пейка и нервно чакаше приятелката си – закъснявали за кино. И това беше всичко по темата. Естествено. Какво да е друго? Как изобщо могат да се задават подобни въпроси и то в ефир, и да очакваш чудеса или рейтинг. Какъв трябва да си да не виждаш какво се случва с хората? Как може да не проумяваш,че за да се вълнуваш, трябва да живееш нормално. А ние живеем ли или просто съществуваме, защото така се е случило. Как се живее без елементарни неща, които вече масово хората не могат да си позволят. Не говоря само за храни и дрехи от първа необходимост, но и за услуги. Защо се върнахме векове назад и започнахме да ядем само хляб и сирене, защо дори  раждаме в къщи?

Явно водещия няма роднини пенсионери, явно не знае с какви пари живеят след като си платят сметките, явно не знае как им раздават развален боб, за да отметнат в графата помощи за бедните пенсионери – изпълнено.

Явно никога не са му вадили апандисит и познати да се чудят как е излязъл ЖИВ от болницата, за разлика от този преди него. Нищо че е елементарна операция. Нищо че е платил на ръка на хирурга около 5000 лв. – е те не са за него, за колегите, да се почерпят.

А когато настоящата или бъдещата му жена отиде да ражда в болницата, дали знае какво ще му се случи. Дали там някой ще се смили да извади бебето му, преди да са му дали обещаните вече пари. Или просто ще стоят и ще чакат бебето да излезе само,защото видиш ли, някой там не си е получил обещаното. И после, защо не се раждали деца и защо раждането в къщи вече става масова практика.

Как могат да се задават подобни въпроси? Как може да очакваш хората да се вълнуват от нещо друго, освен от собственото си оцеляване. Как никой не вижда КАКВО СЕ СЛУЧВА ?

HTML код на статия

Автор: lazarova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Какво се случва?, 6.0 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар