Как алкохолът влияе върху нивата на холестерол в кръвта?

Какво е холестеролът? Докато повечето хора се страхуват от това вещество, те не са наясно с факта, че той е едно от изискванията за здраво тяло. Холестеролът е восъчно вещество (липиди), което се произвежда в организма от черния дроб, но също така присъства и в много голяма част от храните. Говорейки за ползите от холестерола, той е необходим за производството на витамин Д в организма, за изграждането на клетъчните стени и с негова помощ тялото създава жлъчните соли, които са необходими за храносмилането. Количеството произвеждан холестерол от черния дроб всеки ден е по около 1000 милиграма, като се счита, че е достатъчно за нуждите на тялото. Въпреки това, всички знаем колко трудно е да се избягва приема на холестерол от външни източници. Трябва да се знае, че холестеролът може да бъде в две форми – липопротеини с висока и с ниска плътност. Този с висока плътност подобрява здравословното състояние и сърдечната функция. Другата форма има точно обратното действие, като в големи количества е отговорна за голяма част от сърдечно – съдовите заболявания. Не бива да си мислим, че лошият холестерол има само отрицателно въздействие върху нас… тялото ни се нуждае от него за да може да се образуват много от ензимите, които карат органите ни да функционират. Проблем се получава едва тогава, когато се получи висок холестерол в кръвта, тъй като той започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове и така възпрепятства движението на кръвта през тях. За жалост, по – голямата част от приемания от външни източници холестерол се пада на лошият.
Холестерол и алкохол
Много клинични проучвания и изследвания са установили връзката между алкохола и холестерола. Вярно е, че умерените количества алкохол може да предотврати различни сърдечно – съдови заболявания, като инфаркти и инсулти, дори и смъртни случаи свързани със здравни проблеми свързани с кръвоносните съдове. Умереното количество алкохол дори стимулира производството на добрият холестерол, който събира нежеланите отлагания от лошия холестерол, връща ги в черния дроб, а от там те се изхвърлят от организма. За съжаление не се наблюдава никаква полза от алкохола за намаляване на лошия холестерол и понижаване на общите нива на холестерола.
Въпреки, че на пръв поглед консумацията на алкохол не води до увеличаване на лошия холестерол, всяко количество алкохол над умереното води до увеличаване нивата на триглицеридите. Тези вещества са вид мазнини, които се намират в кръвта. Калориите получени от храната, които не се оползотворяват се превръщат в тези мазнини и се съхраняват в мастните клетки. По-късно, когато тялото се нуждае от енергия, тези мазнини се превръщат в такава. Високите нива на триглицеридите обаче увеличават риска от сърдечно – съдови заболявания и могат да окажат пагубно въздействие на черния дроб и на мозъка.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Как алкохолът влияе върху нивата на холестерол в кръвта?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар