Как да забивим процеса на остаряване на кожата

Ние разглеждаме кожата предимно от естетична гледна точка, тъй като тя е първото нещо, което забелязваме в другите и в себе си. Във всяка възраст, искаме кожата ни да изглежда добре и да бъде здрава. Остаряването на кожата е процес, който е непродотвратим, развиващ се и необратим. Подложени сме на него в различна степен, съобразно нашата генетична структура, начина ни на живот, храненето и средата, в която живеем. Всички наши органи остаряват, но нашата кожа първа ни сигнализира, че младостта не е вечна. Тя не лъже, а ни разкрива и издава неумолимо.

Кожата разкрива много от нашата същност, състоянието на здравето ни, нашите душевни преживявания и дори начина ни на живот. Нищо не може да й обегне, още по-малко времето, което минава. Можем да простим недостатъците в тялото на жена или мъж, чиято кожа е гладка, мека и еластична, приличаща на кадифе на външен вид и при докосване. Тя е скъпо украшение, но живо, изпитва чувствителност и умора, изразяващи се в едва доловимо посивяване. Т.е., тя е непостоянна като нашето настроение.

Кожата е най-обширния орган в човешкото тяло – повърхноста й е около 1,7 кв.м., а теглото й – 10 кг. при зрял човек, тежащ 70 кг.

Първите признаци на стареене са:

– сухотата на предпазващия хидролипиден слой по повърхността на епидермиса. Кожата става пропусклива и силно чувствителна на микробната агресия и замърсяване;

– появата на пигментни петна по горната част на ръцете, лицето и деколтето;

– слънчеви кератози: локално уплътняване на кожата, която се лющи и кърви на места като понякога се появява кожно изтъняване и червени петна – микрокръвоизливи.

П-бързо остарява кожата при пушачите. Тя е безжизнена, вяла и изтъняла. Хроничното тютюнопушене  въздейства върху еластичните влакна и кръвоносните съдове на кожата. То предизвиква разстройство в кожната устойчивост и недостатъчно кръвооросяване, водещо до преждевременното остаряване на кожата и трудното й зарастване. Ние можем да въздействаме върху кожата по различни начини, но само прекратяването на тютюнопушенето може да върне нейния блясък.

Кожата има способността да се възстановява, посредством регенериращите свойства на клетките й. Тя е жив орган. Ако се засегне голяма повърхност, настъпва смърт /при липса на лечение/.

Поради всичко това, трябва да се грижим за нея.

 

Всички ние говорим за ролята на „антиоксидантите” срещу остаряването на кожата, без на практика да ги познаваме добре и без да знаем за въздействието им върху молекулите, наречени „свободни радикали”. Остаряването на кожата се изразява  в повишаване производството на свободните радикали и намаляване имунната защита на организма. Различават се две явления:

–         вътрешно остаряване – отговарящо на програмираната еволюция на клетката;

–         външно остаряване, наричано още „хелиодермия”, дължащо се главно на околната среда и в частност на слънчевите лъчи.

Организмът произвежда нарастващ брой молекули, наричани „свободни радикали”, които са нестабилни. Броят им може да се увеличи опасно при продължително излагане на слънце или тютюнопушене. Свободните радикали могат да се превърнат в токсини за нашия организъм и да разрушат нашите клетки чрез  реакция на оксидация. Оксидацията променя ДНК /генетичен материал/ и ускорява процеса на стареене на клетките, както на кожата, така и на организма.

За щастие, нашето тяло обикновено има защитна система срещу свободните радикали, състояща се от ензимите /ендогенни антиоксиданти/ и храната. Ако е богата на плодове и зеленчуци, храната ни доставя натурални екзогенни антиоксиданти, като витамините С, Е и А, селен, цинк, флавоноиди /чай и вино/, бета-каротини, ликопен /домат/, магнезий, желязо и много други. Тези антиоксиданти улавят излишните свободни радикали, предпазвайки същевременно и клетката.

Витамините А, С и Е имат и друга роля – фотопротекторна, те предпазват кожата от вредното въздействие на слънцето.

Много клинични изследвания са показали основната роля на антиоксидантите за предпазването от някои дегенеративни заболявания и остаряването на кожата. Обикновено се предписват два антиокседанта:

–         Цинк. Това е най-известнияят микроелемент. Неговият недостиг се проявява чрез повешена чуствителност на кожата към външното агресивно въздействие и трудно заздравяване. Препоръчва се редовният прием на добавка на цинк през младата възраст – от 10 до 15 мг. дневно;

–         Селен. Той играе важна роля в разграждането на свободните радикали и е необходим за борба срещу остаряването на кожата и фотокарциогенезата.

Следователно, антиоксидантите са онези естествени елементи, които препятстват свободните радикали да окислят нашия физиологичен материал и не позволяват на нашите клетки да остаряват външно.

Важно е да приемаме редовно антиоксиданти в нашата ежедневна храна и да подобрим максимално околната си среда.

HTML код на статия

Автор: LLMM2230


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар