Как да изберем сватбена торта – идеи, съвети и предложения

Сватбени торти

Въпреки че традиционно пролетта е сезонът на диетите, ако изобщо може да се нарече така, защото пак трябва да влезем в перфектна форма за лятото… днес ще поговорим за най-сладкото сватбено изкушение, а имено – сватбената торта.

Пълнежът на сватбените торти

Пълнежите за торта могат да бъдат най-различни – от леки плодови до тежки шоколадови. Важно е да се вземе под внимание от какви ястия е съставено менюто и колко степенно е то. Като цяло моят съвет е да се спрете на  лек пълнеж, в който да няма ядки и карамел… идеята е да се спрете на  вкус, който би допаднал на всеки гост. Ако сватбата е през лятото, трябва да се откажете от идеята за шоколадова торта. Препоръчително е  да изберете пълнеж от приятен нежен крем и плодове. Въпреки, че е лято сладоледена торта или торта тип йогурт също не са удачен  вариант.

Видове сватбените торти

Най-общо казано сватбените торти се делят на няколко вида, в зависимост от начина, по който са подредени блатовете:

 • С външна стойка

Може да се каже, че този тип сватбена торта е един от най-често използваните. Причината за това, е че дава голяма възможност за избор на варианти за блатовете. По-леките и въздушни торти се поставят имено на такъв тип стойка. Минус е, че се вижда крачетата на стойката. Ето обаче един вариант, при който този минус може да бъде отстранен.

 • С вътрешна стойка

Подходяща е основно за плътни торти и такива на шоколадова основа. Ако трябва да съм честна, за мен това е перфектната визия на сватбена торта. Но все пак всеки си има своите предпочитания.

 • Композиция от торти

Тук не знам как точно се казва тази торта, затова си позволих условно да я нарека така… прави се когато гостите на сватбата са над 150 човека. Иначе не стои много добре.

 • Комбинация от блат и  cupcakes

Е тук няма какво да коментирам – изключително сладка на вид торта. Вземете под внимание обаче факта, че всяка едно парче се украсява самостоятелно и от сладкарския цех ще ви вземат двойно, за да направят тази сладка пирамида.

Дизайн на сватбените торти

Мисля, че е излишно да споменавам, че е желателно дизайнът на  тортата да бъде съобразена с темата и цветовете на сватбата. Аз лично предпочитам изчистената и стилна визия. Ето и  предложенията на сватбена агенция Пърфект ивент:

Нестандартни декорации на сватбени торти

Топъри или фигурки за сватбени торти

Стандартните фигурки на младоженци върху сватбената торта не са задължителни и бих казала, че  от няколко години са демоде.  Добре е топърът да бъде съобразен с темата на сватбата. Така, че ако намерите обаче някоя по-различна, закачлива и весела… защо не я използвате?!

 Няколко полезни съвета при избора на сватбена торта:

 • Имайте предвид, че любимата ви квартална сладкарница, колкото и вкусни торти да има, едва ли е подходяща  да направи тази за сватбата ви. Особеното тук, че освен вкусна, тортата трябва и да е красива.
 • Дегустирайте няколко вида пълнежи преди да решите окончателно на кой да се спрете.
 • Изберете по-универсален вкус, който би се харесал на всеки
 • Избягвайте перлите в украсата, колкото и да ви уверяват, че са ядливи
 • Поръчайте тортата с 10 парчета повече от броя на гостите – нека да остане, защото е по-добре от колкото да не стигне за всички
 • Ако стойката е външна и под наем оторизирайте някой близък роднина да я прибере от кухнята на ресторанта, за да не се загуби. Добре е предварително да уведомите кухненския персонал, че стойката е под наем и трябва да се върне на сладкарския цех.
 • Не ви съветвам да украсявате тортата с живи цветя – все пак това е торта, а не букет

И не забравяйте, че освен красива, тортата трябва и да е вкусна. Все пак това е завършекът в менюто.

 

 

HTML код на статия

Автор: Perfect_event


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар