Как да изберем слънчеви колектори?

Системите за получаване на гореща вода чрез използване на слънчевата енергия стават все по-популярни, но има няколко неща на които трябва да се обърне внимание когато ги избирате, съветват от Емде Солар. Това са:

 1. Икономия

  Както всяка покупка, вакуумните слънчеви колектори изискват добър анализ. Цената им е по-висока от тази на конвенционалните газови и електрически бойлери, но в дългосрочен период те са много по-ефективни в ценови план. Парите които ще спестите зависят от количеството топла вода, която използвате, ефективността на системата, силата на слънцето във вашият район на живеене и цената на енергията, която използват конвенционалните бойлери. Грубите сметки показват, че благодарение на вашите слънчеви колектори вие спестявате между 50 и 80% от месечните си сметки за топла вода. И тъй като слънцето е напълно безплатно, вие никога няма да бъдете засегнати от повишаването цената на горивата и електроенергията.

 2. Слънчевите ресурси

  Тъй като слънчевата радиация е енергията, от която се нуждае системата за гореща вода вие трябва да разберете във вашият район колко от нея можете да получите. Различните видове модели слънчеви колектори с термосифон и с „Heat pipe” могат да работят дори при силна облачност, а количеството радиация за България е достатъчна за поддържането на много високи температури, дори и при студено време. Ако колекторите са инсталирани на слънчево място, което през деня не е навлиза във сянка, тогава можете да сте сигурни във вашата добра инвестиция.

 3. Размер на системата

  В него се включват площта на колекторите и обема на резервоара. Добре прецененият размер може да покрие без проблем 90-100% от нуждите на домакинството от гореща вода. 1,2 кв.м. колектори могат да задоволят нуждите на двучленно семейство, а като правило за всеки следващ член се добавя по 30 кв.см.

 4. Ефикасност на слънчевите колектори.

  За да се изчисли енергийната ефективност се използва коефициента „слънчев енергиен фактор“ (СЕФ). Той се изчислява на базата на доставената енергия от слънчевата система за топла вода в сравнение с енергията на електрическият бойлер. Колкото по-голямо е числото, толкова е по-висока ефективността. СЕФ може да варира от 1,0 до 11, като най-често слънчевите колектори имат коефициент 2 или 3.

 5. Годишни разходи

  Преди да инсталирате системата за гореща вода, първо трябва да сравните годишните си оперативни разходи в сравнение със конвенционалните бойлери, а също така да прецените времето за връщане на инвестицията. Така ще видите дали е изгодно да се влагат средства в слънчеви колектори. Също трябва да се прецени до колко е изгодно и има ли сметка да се използват зелените технологии. Погледнато през погледа на днешният ден обаче, можем спокойно да кажем, че слънчевите колектори са инвестиция, която е напълно оправдана. Сумата вложена в тях се връща за около 3 години, а през останалите над 20 години всеки сам може да разбере, че се получава доста добра печалба.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар