Как да пазаруваме информирани и подготвени

Много от съвременните потребители не искат да знаят как фунционират устройствта, които използват всеки ден. И това е напълно нормално. Не всички имат склонност и интерес към всичко технологично. За някои е достатъчно това, че уредите фунционират и не се налага да знаят тънкости и подробности. Фотоапарати, принтери, АА батерии са неща от ежедневието, от които се очаква само да работят.

Все пак има моменти, когато е важно да се знае как едно нещо функционира, като например, когато трябва да се вземе информирано решение за покупка. Представете си че батериите на будилника ви се изтощят и трябва да купите нови. С толкова голям избор на пазара, всеки би се объркал. Ето за това е полезно от време на време да се информирате и да знаете предимствата и недостатъците на батериите, който искате да купите.

Като при повечето продукти, така и при батериите има доста противоречиви мнения относно качество, характеристики и употреба. Производители и продавачи на батерии още повече засилват объркването с непрестанни реклами, възхваляващи всеки нов продукт. Това обърква потребителите още повече. За съжаление, рекламата в наши дни не чели да образова потребителя, само да го накара да си купи батерия, от която почти никога няма нужда.

Ето затова, тук ще се опитаме да развенчаем някои митове за батериите.

  1. Акумулаторните батерии имат по-нисък капацитет от обикновените – МИТ! Това е много често срещано объркване, водещо до загуби за потребителите. Със сигурност не всички устройства могат да използват NiMH батерии. Но качествена NiMH батерия ще издържи толкова дълго, колкото и стандартната алкална батерия.
  2. Тази “Heavy Duty” батерия ще издържи повече от друга батерия – МИТ! Няма индустриален стандарт за номенклатура при батериите. Или поне не и това което се рекламира от маркетинговите компании на потребителите. Повечето батерии ще се зареждат за почти едно и също време и ще издържат на едно и също натоварване. Това е елементарна химия! Всичко се свежда до качеството на продукта, а не на текста от рекламата! Не се доверявайте на рекламите.
  3. Ако оставите батерия в хладилника, тя ще издържи по-дълго – Факт! Това е вярно, защото батерията губи по-бавно заряда си при по-ниски температури. Енергийната ентропия се забавя. Но това важи само при NiMH и NiCd батерии. Алкалната батерия ще губи от мощността си със същото бавно темпо, независимо дали се съхранява в хладилни или в стая.
  4. Ако батерията има капацитет от 3000 mAh, може да поддържа постоянно ниво за един час – МИТ! Алкалните батерии много рядко са в състояние д поддържат заявения си капацитет непрекъснато за повече от час. Те дори няма да се доближат до един час. Чисто и просто химичният състав на алкалните батерии няма такъв потенциал. Алкалните АА батерии за предназначени да устройства с ниски изисквния за мощност, но пък за продължителен период от време. NiMH и NiCd пък ще се идеален вариант за устройства, които изразходват огромно количество енергия за кратък период от време като фотоапарати и преносими компютри.

Нека следващият път, когато отидете до магазина, за да си купите батерии, да сте информирани и да вземете правилното решение.

HTML код на статия

Автор: Иван Петков


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар