Как да се справите с бебешките колики?

Проблема с бебешките колики винаги е бил много стресиращ за родителите. Техния инстинкт ги кара да успокоят бебето възможно най-бързо. Симптомите за бебешки колики са постоянен плач на бебето, който трае повече от 3-4 часа ежедневно, за най-малко три последователни седмици. Повечето бебета преминават през този етап когато са на възраст от 4-6 седмици и това състояние продължава до към третия месец от раждането. След това състоянието преминава от само себе си.

Въпреки, че това състояние е напълно нормално, то не е много приятно изживяване. Нека да разберем някои от симптомите на колики и начините за облекчаването им.

Симптоми на бебешки колики

Всички бебета плачат, защото това е единствения начин за комуникация. Но ако бебето плаче, независимо че всички негови физиологични нужди са изпълнени, тогава най-вероятно то страда от колики. Бебе с колики ще има следното поведение:

–          Постоянен и силен плач, като това състояние се случва по едно и също време всеки ден, а понякога и след хранене;

–          Коремът може да изглежда подут;

–          Бебето свива краката и главата си за да се освободи от газовете в корема;

–          Бебето показва признаци на раздразнителност;

–          Бебето показва признаци на общ дискомфорт

–          То става твърде неспокойно веднага след прием на храна;

–          Лицето на бебето става червено;

–          Свива ръцете си в юмрук;

–          Краката му са студени;

–          Има нарушения в съня;

–          Бебето обикновено плаче около късния следобед и ранната вечер;

Причините за коликите са в недоразвитата храносмилателна система и някои храни, които то приема чрез кърмата от майката /пикантни храни/, както и поглъщане на въздух по време на хранене или плач.

Средства за облекчаване на коликите

–          Успокояваща музика – съществуват специални музикални колекции, които са били специално създадени за бременните жени и които имат успокояващо влияние върху мозъка и душевното състояние на бебето. Установено е, че когато бебето слуша същата музика след раждането, тя му действа успокояващо.

–          Масаж и гимнастика –  внимателно масажирайте стомаха, краката, гърба и ръцете на бебето. Издърпайте коленете върху стомаха на бебето и нежно ги притиснете за около три секунди. Това помага за облекчаване на газовете.

–          Движение – повечето бебета обичат някаква форма на движение или в люлката или в ръце, като се движите из стаята.

–          Проверете храните, с които се храните – ако откриете, че бебето плаче след като е нахранено, то може вината да е в храната, която вие приемате. Желателно е да премахнете от диетата си храни като боб, пикантни ястия, лук и др.

–          Оригване на бебето – оригването на бебето е много важно за освобождаване от излишните газове.

–          Намалете стимулантите – вземете бебето в тиха и слабо осветена стая, изпейте му приспивна песен. Избягвайте места с ярки светлини, много шум и движещи се обекти.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар