Как да си намерим нова работа

Колкото по-смели бъдем, толкова по-високи върхове ще покорим. В днешно време няма нищо по-нормално от това да търсиш себе си и това, което умееш да правиш. Хората са много по-отворени към промяната и се стремят да поставят предизвикателства пред себе си. Не е лесно да откриеш това, което правиш най-добре, но трябва да бъдеш упорит и да не преставаш да създаваш нови възможности за себе си.

Вероятно все още има много хора, които не са доволни от своята работа, но въпреки това не се решават да я сменят. Със сигурност, те имат много причини да продължават да вършат това, което са правили до момента, но не са били щастливи. Парични затруднения и незнание за това какво точно искат са двете най-често срещани причини. Ако имаш семейство, решението да смениш работата си е далеч по-трудно, но все пак човек понякога трябва да рискува.

В България залогът винаги е голям, защото икономиката е слаба, работните места са ограничени, квалификацията, която се изисква е прекалено висока за предлаганото заплащане или не я покриват  кадрите, и т.н. Действително търсенето на подходяща работа не е лека задача за никой на пазара на труда в България. Въпреки това със знания и упоритост се постига много.

Поредният успешен пример е свързан с близък приятел- Герасим, завърнал се от САЩ, който беше решил да пробва късмета си на родна земя. Да намериш работа в САЩ и по света се оказва не лека задача дори за хора с дипломи от Бръшляновата лига. В България задачата е още по-сложна. От една страна, заплащането, което се предлага е несъответстващо на квалификацията на Герасим, от друга страна, самата работа като дейност не е на нужното ниво. Пред Герасим се бяха очертали много големи препятствия, но той успя да намери работа във фирма, чийто собственик и клиенти не бяха българи.  Всъщност, повечето българи, които имат добро образование, най-често от Американския университет в Благоевград или завърнали се от чужбина, се стремят към работа за чуждестранни компании. Заплащането е по-добро и професионализмът е по-голям.

Начините за намиране на работа в чуждестранни компании са добре познатите: jobs.BG, помощ от приятели/ познати, самоинициатива. Независимо кой от тях ще изберете, трябва да се заредите с много търпение, защото кризата е много задълбочена и препятствията пред вас ще бъдат много и най-разнообразни.

HTML код на статия

Автор: Virosss


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар