Как да спрем с вредните навици за да се радваме на добро здраве?

Скъсването с вредните навици може да бъде много трудна задача. За всеки е ясно, че за спирането на нещо, което сме правили с години няма твърди и бързи правила. Въпреки това, има много хора, които са се отказали от вредните за тяхното здраве навици, дори след 20 години зависимост. Ако искате да се отървете от вредните за вас лоши практики, прочетете следващите редове:

Разберете, че това е наистина вреден навик

Някой хора толкова са свикнали с вредните си навици, че в по-голямата част от времето дори не осъзнават този факт. И така, първата стъпка е да се приеме и да се признае, че това е порок, който е изключително вреден за здравето.

Уверете се, че наистина сте осъзнали този факт

Когато вече разбирате вредата на вашият навик, разберете причината която стои зад него. В повечето случаи причината за практикуването му се крие някъде в миналото ви. Може би когато сте започнали да пушите, да консумирате алкохол или да приемате различни опиати, вие сте били в такава компания, в която всеки го е правил.

Разберете какви са последиците за здравето

Вредните навици са обозначени като „вредни“, защото последиците от тях са пагубни за тялото. В това няма съмнение, защото всичко е научно обосновано и доказано. Цигарите например водят до запушване на кръвоносните съдове и причиняват инфаркти и инсулти, също така могат да доведат до рак на белите дробове, на хранопровода и на гърлото. Алкохолът е основният причинител на панкреатит, която болест представлява възпаление на задстомашната жлеза водещо до нейното саморазрушение, последствията от които са рак на панкреаса и панкреасна недостатъчност. Това са само малка част от последиците за организма от вредните навици.

Какво представлява двадесет и един дневният цикъл?

Едно проучване показа, че на ума и тялото са необходими 21 дни за да се изгуби психическата зависимост.

Оставянето на вредните навици е като хвърлянето на бумеранг, т.е. можете да спрете, но връщането към тях става много бързо. За окончателното изхвърляне на пороците е нужна силна воля и твърда дума. Ако сте с лабилна психика можете много лесно да се подведете.

Намерете заместител

В моменти на стрес всеки започва да търси начин да се успокои и най-лесното е да си припомни как е релаксирал с вредния си навик. Затова е добре да се намери заместник, например за цигарите много от хората предпочитат да ползват бонбони. Постарайте се да имате в себе си заместител, за да не започнете да търсите старите успокояващи средства.

С откъсването от старите вредни навици ще видите, че усетите веднага разликата в здравословното си състояние, а това че сте успели ще ви накара да се почувствате горди от себе си.


HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар