Как да сте сигурни, че детето ви се храни здравословно

Доброто хранене помага на децата да бъдат съсредоточени и да се справят по-добре в училище. Затова е много важно да се уверите, че правилно организирате детската кухня и детето ви получава хранителните вещества, които се нуждае. Най-лесният начин да го направите е с помощта на хранителния калкулатор за деца на Данонино. Той ще ви помогне да определите оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло и ако детето ви има отклонения от нормалното тегло, ще знаете, че е необходимо да се посъветвате със специалист по детско хранене. Този калкулатор е изключително лесен за използване и е предназначен за деца от 2 до 10 години. Подробни указания за него можете да намерите на страницата му в интернет.

Ето и още няколко съвета, които ще ви помогнат да сте сигурни, че детето ви се храни здравословно и приема всички хранителни вещества, които са му нужни:

  1. Започвайте всеки ден със закуска. Една бърза купа с пълнозърнести ядки или овесена каша със стафиди е добро питателно начало. Закуската е много добро време, за да добавите фибри, калций, желязо и цинк в диетата на вашето детето.
  2. Сервирайте на вашето дете до две порции храна, богата на протеини, на ден. Децата на възраст от 4 до 6 години се нуждаят от 24 грама протеини на ден, а децата от 7 до 10 години – от 28 грама.
  3. Добавете калций и здравина на костите на детето ви чрез предлагане на 3-4 порции богати на калций храни всеки ден. Децата от 4 до 8 години се нуждаят от 800 мг калций на ден, а тези от 9 до 13 – от 1300 мг.
  4. Изпращайте детето ви да си играе навън. Няколко минути на слънчевите лъчи върху кожата произвежда витамин D. Витамин D също се намира и в млякото. Децата трябва да приемат по 5 млг  витамин D на ден.
  5. Сервирайте сладки зеленчуци, богати на витамин А. Морковите и сладките картофи са любими на много деца. Децата на възраст от 4 до 6 години имат необходимост от 500 млг витамин А на ден, а тези от 7 до 10 – от 700 млг.
  6. Здравословното детско хранене задължително включва и много плодове. Давайте на вашето дете боровинки, портокали, киви, пъпеш и ягоди, защото те са богати на витамин С.

HTML код на статия

Автор: Mandiran


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар