Как да чистим, без да се преуморяваме излишно

За съвременната жена чистенето на дома означава безжалностна борба не само с праха, нечистотията и безредието, но и с времето и енергията. Затова борбата на тези няколко фронта изисква значителни тактически и стратегически познания. След прочитането на тази статия няма да жалим време за подобряване, усъвършенстване и рационализиране на работите, свързани с почистването. Да, рационализация е най-правилната дума, която трябва да стане основен девиз, когато обмисляме нашите всекидневни домакински задължения. Цялото изкуство е да преодолеем навиците и методите, които може би са задоволявали нашите баби, но не са най-подходящите за нас. Да се обмисля, да се изпробва, да се следи внимателно новият асортимент от препарати и средства за почистване-това е единственият правилен път. А резултатът? Чистене с минимално натоварване и със значителна икономия на време. Нито едното, нито другото е за пренебрегване! Коя от нас не мечтае да посвети силите и спестеното си време на любимите си занимания, на семейството,на културни развлечения и отдих-с една дума, на себе си и на най-близките.

Нека си припомним няколко важни точки, за да се ориентираме в промените, с които възнамеряваме да осъвременим своята домакинска работа.

Основата на реда в домакинството се състои в това, че всеки, дори най-дребният предмет има свое определено място, на което се оставя веднага след като се използва.Трябва неотстъпно да спазваме този важен принцип и незабавно да започнем системно да”третираме”не само децата, но и съпруга, докато редът им “влезе в кръвта”.

Вече казахме, че чистенето е непрестанна борба с праха и нечистотията. И най-съвършените уплътнители на прозорците няма да попречат на този враг да проникне в нашия дом, но трябва да не увеличаваме неговите възможности, като носим кал от улицата с обувките си и като почистване дрехите и обувките  направо в къщи. Ще проветряваме предимно когато въздухът навън е относително най-чист, т.е. след като е валяло или докато вали,ще ограничим отварянето на прозорците,когато има най-голямо движение на улицата,когато духа силен вятър и т.н.

Много ще се облекчи работата при почистване на дома,ако със следващите действия не унищожаваме резултата от току свършената работа!

Отделните задачи разпределяме между всички членове на семейството и изискваме те да бъдат изпълнени в предварително определен срок.Самите ние не отлагаме най-належащото почистване и изискваме същото и от другите.

Много важно е и подходящо работно облекло. То трябва да е практично, да не ограничава движеният ни, да е достатъчно топло и същевременно проветриво. Нека не икономисваме пари от качествени, реномирани и нови помощни уреди и средства за почистване!

Съвременната домакиня не само използува всички достъпни механични помощни средства,но и включва в своята програма възможностите и облекченията,предлагани от обществените и други заведения за услуги.

Определящ, решаващ и в никакъв случай не неизменим фактор са обзавеждането и цялостното поддържане на жилището, чийто интериор трябва да бъде красив, уютен и същевременно “практичен”от гледна точка на поддържането. Това трябва да запомнят особено добре тези, на които предстои да обзавеждат свой дом. Но и в обзаведеното жилище много неща можем да приспособим така, че да не се заробваме с почистването им. Мебелите трябва да са гладки и без излишни украшения, а свободните хоризонтални повърхности не бива да натрупваме с различни неща.Книгите, украшенията и художествените предмети поставяме в остъклени витринки, а не на открити полици.

Ограничаваме декоративните покривчици, покривки и завеси. Мястото под и над шкафовете оставяме празно.

Преди почистването приготвяме според плана на всички необходими помощници средства и уреди.

Разпределяме помещенията в жилището според начина на използването им:едни изискват всекидневно поддържане,а с други се занимаваме по-рядко.Всекидневно почистване изискват например антрето,банята,тоалетната и кухнята,а всекидневната и спалнята са на второ място.

Като че ли най-подходящо е да разпределим почистването на жилището за няколко дни.Единият ден определяме например за хигиенните възли,вторият-за почистване на праха,грижи за цветята и др. Добре е също да разпределим почистването според вида на работата-например единият ден мием прозорците, втория-вратите, третия-пода и т.н.

Почистване Джеронимо

http://www.direktoriqzastatii.com/tag/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

HTML код на статия

Автор: reikon14


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар