Как компаниите възнаграждават своите служители

Един от най-сигурните начини служителите в дадена компания да се чувстват достатъчно оценени и съответно мотивирани да продължават да работят за своя работодател със същия ентусиазъм, е като бъдат възнаграждавани допълнително. Допълните възнаграждения, освен заплата и бонуси, са изключително успешен метод за създаването на доволен и сплотен колектив, който пък от своя страна ще възнагради компанията или фирмата, за която работи с още по-голям ентусиазъм и желание за работа.

Един от най-популярните методи, които компаниите използват, за да възнаградят своите добре представящите се служители, е като ги компенсират по различен начин с бонуси или други форми на комисииони. Много компании въвеждат различни бонус системи, които мотивират служителите да вършат своята работа по-добре и съвестно, знаейки, че ще бъдат адеквато възнаградени за тези си действия. Освен раздаването на бонуси много работодатели предпочитат да увеличат заплатите на своите служители на база на тяхното време прекарано в компанията. По този начин те си гарантират, че кадрите на компанията няма да си търсят друга работа и че колкото повече време прекарат на сегашното си работно място, толкова повече пари ще получат. От друга страна работодателя ще ограничи текучеството на кадри в своята фирма и ще има квалифициран и опитен персонал, който да работи за него.

Бонусите и увеличенията на заплати не е единствения начин, с който компаниите възнаграждават своите добре представящи се служители. Доста фирми въвеждат системи, която награждава най-добре работещите кадри с допълните платени почивни дни. Компаниите в ИТ сектора доста често използват подобни системи. Разпознавайки нуждата, че за един програмист работа пред компютъра по цял ден го прави контрапродуктивен, те стимулират своите служители с допълните почивни дни, ако се представят добре и постигат високи резултати.

Много компании разпознат заслугите на своите най-добри служители като огранизират специални мероприятия посветени изцяло на тях. Работодателите, например, организират малки фирмени церемонии, които да отдадат заслужената чест на някой добре представящ се кадър. Също така не е изключено дадена фирма да раздава малки символични награди от сорта на “Най-добър служител за месеца”, “Най-успешно представящ се служител” и т.н. Това са малки като стойност жестове, които обаче могат да имат доста силен, мотивиращ ефект върху целия колектив.

Когато четете следващата обява за работа Варна и търсете подходящата работа за Вас, уверете се дали Вашият бъдещ работодател не предлага, освен всичко друго и допълнителни възнаграждения под различна форма.

HTML код на статия

Автор: jjordanov


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар