Как се рециклират коли за скрап

Замисляли ли сте се как се рециклират колите, през какви процеси преминават, какво се случва с тях. В тази статия ще опише процеса през който преминава една стара кола предадена за скрап.

Първо след като изберете, кой да вземе вашия автомобил за скрап и той дойде да го извози, плати ви уговорената сума, оправите документите и извозат колата ви тя се поставя на площадката където ще започне нейната подготовка.

Започва се с най-важната част от гледна точка на безопасност – резервоара. Горивото се източва от него и след това самия резервоар се премахва. Причнината е, че там остават бензинови пари и при евентуална искра той може да се взриви.

След това се преминава на следващата стъпка. Премахване на други течности от автомобила. Премахва се маслото от двигателя, като то се събира в специални варели и се заделя за отделно рециклиране. Същата процедура се повтаря за антифриза, водата за чистачките и други течности ако има. Фреона от климатика също трябва да бъде събран с необходимата техника и да не се изпуска в атмосферата.

Акумулатора се разкача и се отделя за отделно рециклиране, той съдържа олово и други химикали като електролити в него. Батериите си имат отделна процедура за рециклиране.

В следващия етап автомобила се подготвя за премахване на неметалните елементи, които могат лесно да бъдат разкачени и отделени от купето. В това число, гуми, пластмасови брони, огледала, стъкла и други елементи.

След всичко това колата може да бъде пресована. Така се постига по компактна форма за превоз или съхранение. Много често не се пресоват а направо се поставят на поточна линия която ги отвежда в една голяма машина, която започва да ги реже на малки парчета. Тя се нарича шредер, нещо подобно на шредера в офиса, който нарязва хартията на малки парченца листа.

Колата като попадне там бива раздробявана на малки парчета също. Раздробената срап, която се получава е удобна да бъде изчистена от неметалните елементи, като това става най-лесно с голям магнит, който прилепва металите.  След това остават не метални елементи и алуминии, като през воден резервоар може да се отдели алуминия от пластмасите и платовете, които са останали.

Така в крайна сметка вашия автомобил се раздробява и сортира. Получената скрап е удобна за транспортиране и може да се пренася до различни места по света или до някой завод, където ще я купят. Там тя бива претопявана и отливана в нови профили, ламарини и заготовки за производство на други метални изделия.

darko-bg.com

HTML код на статия

Автор: druon2


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар