Калцият за децата

Всеки знае, че калцият трябва да присъства в храненето за деца, за да се  изградят здрави кости. Това, което може би не знаете е, че калцият е необходим за много повече неща, отколкото само за изграждането на скелета.

Калций е от съществено значение за способността на детското тяло да функционира и способността му да мислим. Сърдечно-съдовата система и нервната система също използват калций, както и той е от жизненоважно значение за съсирването на кръвта. И разбира се, това е пряко свързано с поддържането на здравината на костите. Децата, които не получават достатъчно калций е по-вероятно да страдат от костни фрактури и на стари години може да развият остеопороза, ако тяхното хранене не е богато на калции. Те също така са изложени на риск от слаби зъби и кариеси по-късно в живота.

За да се избегне загуба на калций от костите на децата, те трябва правилно да я абсорбират от храната, която ядат. За да се направи това, децата имат нужда от витамин D, който може да се набави от рибеното масло, яйчения жълтък и обогатените храни. Децата също се нуждаят от магнезий, намерен в зелените листни на зеленчуците, ядките, семената и пълнозърнестите храни, а също и във фъстъченото масло и сока от сини сливи.

По времето, когато детето Ви навърши 17 години, 90 процента от неговия или нейната костна маса вече ще е установена. Поради тази причина, е от жизненоважно значение, детето Ви от рано да получава достатъчно калций на дневна база.

Препоръчителното дневно количество калций за деца е:

На възраст от 1 до 3 години: 500 мг
На възраст от 4 до 8 години: 800 мг
Възраст от 9 до 18 години: 1,300 мг

Важно е да се отбележи, че започвайки от 9-годишна възраст детето Ви се нуждае от най-високата дневна доза калций – 1300 мг. Три чаши кисело мляко на ден осигурява 900 мг.

Киселото мляко е избрано от националните институти на здравеопазването, тъй като то е оптималната храна за усвояване на калция, поради високото си съдържание на калций. Ще трябва да се консумират от 11 до 14 порции зеле, например, за да получите същото количество калций, което бихте получили от четири чаши кисело мляко. Ако детето Ви не харесва вкуса на млякото, помислете да му предложите ароматизирани млека или кисело мляко с парченца плодове или шейкове. Добавените вкусове не се отразяват върху количеството на калция в тези храни.

Ако сте загрижени, че детето Ви не получава точното количество калций на ден, консултирайте се с Вашия педиатър за начините за увеличаване на този важен минерал в детското хранене. Това ще окаже съществено влияние както върху здравето им сега, така и за напред.

HTML код на статия

Автор: Mandiran


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар