Катоптрофобия – страх ли ви е от огледала?

Страх от огледала или иначе казано – Катоптрофобия. Една от фобиите, които се срещат сравнително рядко. Този вид страх не е точно определен, както например Арахнофобията ( страх от паяци). За разлика от него, страхът от огледала е малко по-многопластов. Има три варианта, които може да се разглеждат, както по единично, така и в комбинация с останалите. Възможно е да се стигне и до преминаване и през трите варианта.

В първият случай, преобладава страха от собствения образ, който най-често се проявява при определени физически недостатъци. Ако човек не харесва нещо от тялото си, е много възможно това да му се отрази дотолкова на психиката, че да започне да изпитва страх от отражението си. На такъв етап, катоптрофобията пречи на даденият човек, само когато той лично си види образа някъде. В негово присъствие може да се извади огледало, стига да не бъде пряко насочено към него.

В друг случай, страхът от огледалата може да се задълбочи, ако вече съществува. Много често тази фобия преминава от огледалото към всякакви други огледални повърхности. Лошото е, че в днешно време на практика може да си видим образа къде ли не. Това създава много неудобства на един човек страдащ от катоптрофобия.

Третият вариант за огледалната фобия при човек, е свързана най-вече с мистичните свойства отредени на огледалото. Страх от необяснимото. Възприемането на огледалото и свързването му с обичаи, предания, магии, духове и суеверия, му е отредило във времето да си остане един от най – мистериозните предмети в цялата човешката история. Страхопочитанието към този предмет датира от незапомнени времена. Градските легенди играят не по-малко важна роля за подхранването на страха към този предмет. Разпространяваните страшни истории между учениците, свързани с духове и огледала, както и игрите съпътстващи този градски фолклор, може да предизвика в по-чувствителните страх от огледалата. Филмовата индустрия също спомага за подклаждането на този тип страх.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар