Китайски фенери

Летящите фенери,тези чудни цветни балони ,пълни с топъл въздух,всъщност са първите летателни апарати със собствена тяга ,които са изпратени в небето от човека още в началото на III в. преди н.е.

Вече над 2000 години те се използват в Китай и Тайланд по най различни поводи:за сигнали на дълги разстояния,при тържества,обреди,чествания, за прогонване на зли духове или за отправяне към небето и боговете на пожелания и надежди.

За техен откривател се смята китайският пълководецът Джугъ Лян (Zhuge Liang), който спасил обкръжената си армия от поражение като изпратил сигнал за подкрепление с помощта на летящи фенери.

Те са изработени от химически третирана оризова хартия практически негорима,която от огъня почернява и се овъглява но без пламък.Основата на фенера е направена от тънка бамбукова пръчица в центъра на която с помощта на тънка тел или негорима вълна е закрепена горивна плочка от напоен във восък памук.Материалите от които е направен са много леки.При запалване на плочката фенерът се напълва с топъл въздух и в зависимост от размера на фенера и горивната плочка, това понякога е достатъчно да го издигне на височина от 2 до 3 километра.Когато плочката изгори,въздухът в балона изстива  и той бавно поема обратният път към земята.

Наричат ги летящи ,огнени или небесни фенери,фенери на желанията и надеждата,фенери Когминг,хартиени балони с горещ въздух и години наред придават на тържества,карнавали и празници романтика,красота и очарование.

В Китай и Тайланд  има много празници които се ознаменуват с пускането на летящи фенери.

Според китайските традиции, новогодишните празненства продължават до фестивала на фенерите, който се отбелязва на 15-я ден от първият лунен месец.   Юансяо е другото име с което е известен фестивала на фенерите. В днешно време, запалването на фенерите  се е превърнало в огромно събитие  и грандиозно шоу в Китай.Друг празник който се ознаменува с пускането на летящи фенери е Китайският есенен фестивал (лунен празник),той се чества на 15-я ден от 8-я лунен месец.

В Тайланд, множество летящи фенери се пускат във въздуха по време на фестивала “Yi Peng”. Местните вярват, че това помага за прогонване на злите духове. Използват ги също така за украсяване на къщи и улици. Най-известни са фестивалите с летящи фенери в северен Тайланд. Там фенерите са познати като khom loi /летящ фенер/ или khom fai /огнен фенер/. Тайландците ги използват целогодишно за празненства и други специални поводи. По време на фестивала Loi Krathong влюбени двойки се събират на брега на река, за да пуснат в нея цветя, летящи или водни фенери. Смята се, че това носи късмет. Много тайландци вярват също, че фенерите са символ на техните проблеми и излитането на фенера е всъщност „излитането” на проблемите.Приема се ,че огънят действа пречистващо. На фестивалът на фенерите в Pingshi през февруари 2007 в небето бяха пуснати над 5000 фенера с пожелания за любов ,късмет и щастие.

В Европа и България фенерите са популярни едва от няколко години,но постепенно стават част от фирмени тържества,партийни мероприятия на открито,сватби ,рождени дни ,ознаменуване на събития и придават очарование на празниците.

 

http://statiite.com/2012/01/летящи-китайски-фенери/

HTML код на статия

Автор: victttor


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар