Клинични констатации и лабораторна диагностика на дребна шарка

Морбили (дребна шарка) е остро вирусно заболяване, чийто инкубационен период е около 10 дни, след което се появява висока температура, а след 14 дни се получават и обриви. Продромалният период се характеризира с висока температура, кихане, хрема, кашляне, зачервяване на очите, поява на петна на Филатов – Коплик (бели точки от вътрешната страна на бузите), както и лимфопения (понижаване броя на лимфоцитите в кръвта). Повишената температура и кашлицата обикновено продължават до появата на обриви по кожата и до 1-2 дни след това затихват. Самият обрив може да се разпространи по цялото тяло за време от 2 до 4 дни и след 5-10 дни, след което става кафеникав. Симптомите на дребна шарка са най-силни, когато обривът е в своя апогей, но бързо след това изчезват.

При морбили, дихателните пътища стават по-податливи на инвазия на бактерии, особено хемолитични стрептококи. Възможните усложнения при дребна шарка са бронхит, пневмония и отит, които се развиват в 15% от всички случаи. В 1 на 1000 случая на морбили е възможно да се развие енцефаломиелит (възпаление на гръбначния и главния мозък). Между тежестта на дребната шарка и появата на неврологични усложнения има доста силна връзка, но все още няма логично обяснение за нея. Предполага се, че в ранна детска възраст централната нервна система не е добре развита, което води до директни атаки на морбилозния вирус срещу мозъка. Късното развитие на нервната система при някой деца в повечето случаи се дължи на имуно – патологична реакция. При засягане на мозъка първите симптоми са силно пребледняване, треска, сънливост или гърчове и плеоцитоза (повишен брой клетки) в гръбначно – мозъчната течност. Това е изключително опасно състояние, което може да доведе до смърт или до трайни психически (психоза, раздвояване на личността) или физически увреждания, обикновено гърчове. Процентът на смъртност при енцефалит причинен от морбили е много висок – от 10 до 30%, а трайно увредените са 40% от всички случаи.

Лабораторна диагноза при дребна шарка

Морбили обикновено лесно се диагностицира на клинична основа. В 5% от случаите липсват петна на Филатов – Коплик и тогава става по-трудно да се разграничи болестта от вируса на рубеола, някой ентеровируси и аденовируси.

Серология

При наличие в кръвта на морбилозен вирус се изграждат хемаглутинационни инхибиращи антитела. С метода на серологията тези антитела се откриват незабавно, което е сигнал, че организмът е заразен с дребна шарка

Имунитет при дребна шарка

Съществува само един генотип на дребната шарка и веднъж изградени антителата в тялото, те могат да го защитават цял живот. Затова е препоръчително да се направи имунизация чрез ваксина след навършването на първата година на детето и след това да се повтори при достигане на възраст около 4-5 години. Преди време ваксинацията се правеше с една доза, но се установи, че възможностите за грешки се избягват с разделянето на тази доза на две, които се прилагат през 3-4 години.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар