Колики!!! Човешка ли е грешката за тях? от конна база Табора

Ако се подготвим предварително и знаем как да реагираме когато конете имат колики, това ще ни помогне да не изпадаме в паника и ще увеличи шансовете на конете да оздравеят. Лично аз наистина изпаднах в огромна паника, знаейки какви фатални могат да са последствията. Случи ни се в средата на август месец и за един месец всички коне имаха колични пристъпи….Явно беше, че вината за това е в нещо което се е случило едновременно на всички коне от „Табора”. Оказа се, че фуража, който взимаме от фуражния завод е бил заразен с плесен. Добре, че всичко ни се размина. Освен гняв аз получих и ценен опит какво се прави в такива ситуации, ето една статия за това….

Първо трябва да знаем нормалната температура и честота на пулса и дишането на коня.

Температура – от 37.5 до 38.5 С. Честота на пулса от 24 до 42 удара в минута. Честота на дишане от 8 до 15 вдишвания в минута.

Добре е да премерим няколко пъти всички тези показатели, за да разберем кое е нормалното за коня и да имаме навика да го правим правилно. Аз си записвам.

Добре е да имате каравана или друго средство, за да превозите коня, ако се наложи. Много коне не стигат до клиника, поради липса на транспорт. В България обстоятелствата са още по-сложни, тъй като липсват и клиники, който да окажат помощ при необходимост, може би само в големите градове. Няма нужда да споменавам колко е важно да имаме сигурен и надежден ветеринар, на който можем да се обадим по всяко време. Ако конят ви е застрахован прочетете добре условията на полицата, дали лечението на колики влиза в цената? Възможно е лечението да премине в оперативно, ако нищо друго не помогне. То се прилага, ако:

– Болката се усилва и не минава под действието на успокояващи

– Увеличава се подуването в корема

– Взетата от корема течност е мътна и съдържа кръв

– Коликите са една след друга

– Ректалното изследване показва завъртане не червата

Няма да споменавам, че цената на хирургическата намеса е доста висока. Но, ако ветеринарят ви твърди, че се налага, имате два варианта пред себе си: или да се съгласите или конят ви ще умре…колкото и ужасно да звучи е вярно…:(

След операция от този тип трябва да изчакате поне12 седмици преди да започнете да работите с коня отново.

Лошото е, че ако конят веднъж е имал колики, това е твърде вероятно да се повтори. Зависи от природата на коликите. Най-често ветеринарите твърдят, че коликите са в следствие на наша, човешка грешка. Може би са прави, тоест това може да е един от факторите иницииращи появата на колики. Но все пак е доста объркващо, защото често се казва, че конете не трябва да имат постоянен достъп до вода, другаде казват, че автоматическите поилки понижават риска от колики. И все пак не можем да си направим никакъв извод кое е вярно и кое не.

Ясно е едно, че рязката промяна в храненето на конете, може да предизвика появата на колики.

Трябва да си зададем следните въпроси, за да разберем дали коликите са в следствие от храната, с която храним конете си:

– Променяли ли сме по някакъв начин храненето на конете, в последните 2 седмици?

-Достатъчно ли пие коня? Добра ли е водата?

– Получава ли коня достатъчно сол?

– Сменяли ли сме пасището? Преди да заведем коня на ново пасище е добре да му дадем малко сено, за да го предпазим от влиянието на непривични растения, които могат да растат на новото пасище.

– Имало ли е скоро ситуации, които са предизвикали стрес, болка, загряване, силно потене, дехидратация?

– Редовно ли натоварваме физически коня? Ако натоварването е нередовно, това води до стрес.

 

Разбира се, коликите могат да са в следствие на много и различни болести, но първо трябва да елеминираме нашата грешка в уравнението. Един от предшестващите признаци, че нещо не е наред е промяната и по-скоро ужасната миризма на фекалиите на конете, заради започналото загниване на храната в червата.

Признаците по които познаваме, че конят има колики са следните:

– конят престава да пие и да яде

– изглежда тъжен

– не реагира на нашето присъствие

– явно е обезпокоен

– тропа с предните си крака

– често гледа към корема си

– размахва опашка

– ляга

– прави опити да се търкаля

– ляга и става често

При много интензивна болка, конят се покрива със студена пот и може да стане не управляем.

Най-важното, което аз разбрах след нашия лош август

Най-решаващ фактор в лечението на колики е бързото премахване на болката, с това се намалява вероятността от усложнения. И разбира се правилната и бърза намеса и помощ.

 

 

От сърце желая конете Ни/ Ви да не боледуват!

HTML код на статия

Автор: rt


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар