Косопад и изсушаване на скалпа.

Косопада, причинен от изсушаване на скалпа е често срещан проблем, пред който са изправени много хора от целия свят. Това в някои случаи се дължи на климатичните условия, хранителния режим или хормонален проблем.

Обяснението е, че когато косата е прекалено суха, тя става много слаба и крехка. Това предизвиква по-лесното и окапване. Сухия скалп причинява и сърбеж, който е предпоставка за надраскване и нараняване, което също води до косопад. Много хора се опитват сами да открият проблема и предприемат различни лечения, което в повечето случаи води до усложняване на състоянието.  Важно е преди да се предприеме каквото и да е лечение на косопад да се определи типа на косата.

В скалпа на човека се намират множество мастни жлези, които произвеждат мазнини, необходими за защита на косата. Когато функцията на тези жлези е нарушена кожата на скалпа става по-суха. Това може да стане по няколко причини:

Климатични условия: Ако живеете в райони със сух климат вие сте предразположени към суха коса.

Неправилно хранене: Консумацията на  полуфабрикати, кофеин, недостатъчния прием на вода, са важни фактори, които могат да причинят изсушаване на скалпа.

Честата употреба на шампоан: Честото измиване на косата с неподходящи препарати води до премахване на естествените мазнини от скалпа, което е причина за неговото изсушаване.

Излагане на прекомерна топлина: Измиването на косата с много гореща вода или редовно изсушаване, използването на преси, също е причина за изсушаването на скалпа и загуба на коса.

Тютюнопушене и консумация на алкохол: Ефекта от употребата на цигари и алкохол също е в ущърб на естествения блясък на косата, като същевременно с това оказват влияние върху състоянието на скалпа.

Косопад при жените в резултат на сух скалп.

Въпреки, че повечето жени полагат големи грижи за поддържане на красива и здрава коса, има фактори, които влияят на нейното състояние и не могат да бъдат контролирани.

Бременност: Хормоналните проблеми, които възникват по време на бременност, влияят значително върху функциите на организма. Това е една от причините за изсушаването на скалпа.

Перорални контрацептиви: Редовната употреба на тези медикаменти указва влияние върху някои функции на организма. Определени съставки могат да унищожат нормалния растеж на косъма и да предизвикат изсушаване на скалпа.

Менопауза: Това е състояние, което също е свързано с хормонални промени, които оказват влияние върху състоянието на косата и скалпа

Сухата кожа обикновено предизвиква сърбеж, ето защо трябва да се вземат навременни мерки за отстраняване на този проблем. В противен случай това може да се превърне в тежко заболяване на кожата на скалпа. Профилактиката и лечението са най-доброто средство за здрава и красива коса.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар