Косопад – факторите, които го причиняват и същността на заболяването

Много хора всекидневно се оплакват от загубата на коса. В някои случаи това се дължи на климатични промени, стрес и други временни неразположения, но в други случай това са признаци за едно от най-страшните заболявания и при мъже и при жени – косопад.
Първосигналното възприятие на всеки човек, когато чуе термина косопад , е загубата на голямо количество окосмяване по главата  в резултат на някакво нежелано състояние на организма.  Но косопадът засяга и други зони от тялото ни, крайниците, миглите, веждите, гениталиите и пр.
Факторите на околната среда, андрогенната алопеция, телогенния ефлувиум, алопеция ареата и трихофитията, както и наследствената липса на хормони аднрогени, свързани с растежа на косата са сред основните причинители на неприятния за много хора проблем наречен косопад. При различните полове, съществуват различни причини за косопад, макар че някои от факторите, които го причиняват,  имат известни сходства помежду си. Косопадът при жените е по-рядко срещан и в по-редки случаи води до драстично намаляване на косата или до оплешивяване. В някои случаи това заболяване бива предизвикано от козметични процедури или лекарствени медикаменти, имащи негативно влияние върху женския организъм.  В други случаи се дължи на бременност, менопауза, стрес или хормонален дисбаланс. Сходен фактор при женския и мъжкия косопад е наследствеността.  При мъжете най-често причината за поява на загуба на коса е именно тя. В повечето случаи, мъжкия косопад е генетически заложен и се дължи на дихидротестостерона, и чувствителността на космените фоликули към него. Това умаляване води до изтъняване на косменото покритие в горната част на главата и води до отдръпването на космената ивица назад. Косопадът в този случай бързо прогресира и още при първи признаци трябва да се вземат спешни мерки за неговото лечение. В противен случай той води до оплешивяване. Съществува и друг сходен фактор за косопад и при двата пола. Това са козметичните процедури, на които до скоро се подлагаха предимно жени, но в днешни дни и мъжете са често явление във фризьорските салони. Фризьорските процедури, боядисването, къдренето, сложните прически, както и сушенето със сешоар също  увреждат косъма.
Съществуват различни форми на косопада, в зависимост от неговите причинители. В редки случаи той е нелечим, макар да се провеждат множество изследвания в борба с това неприятно заболяване. Именно поради тази причина, хората, които имат близки, страдащи от косопад, трябва да внимават и да следят за подобни признаци и още при първите симптоми е необходимо да вземат нужните мерки.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар