Лечение при заболяване от остеопороза.

Остеопорозата е една от най-разпространените причини за появата на фрактури при възрастни хора над 45 годишна възраст. Около 75 милиона души по целия свят. Страдат от това заболяване. Остеопорозата е състояние, при което се наблюдава значително намаляване на плътността на костите, като по този начин те стават крехки и чупливи. Това води до чести наранявания и фрактури. Статистиката показва, че от 9 милиона фрактури причинени от остеопороза, 1,9 милиона са фрактури на бедрената кост и 1,4 милиона на гръбнака. Рискови фактори за остеопороза са: жени, които са на възраст над 45 години, хора които имат слаба структура на тялото, приема на определени лекарства, както и близки членове на семейството, които също страдат от същото заболяване.

Остеопорозата е тиха болест, тъй като при нея липсват ясно изразени признаци и симптоми. Обикновено хората разбират, че са жертва на това заболяване, едва когато получат фрактури или нараняване. Тези фрактури се получават  в резултат на намалената костна плътност. Най-честия симптом е болки в долната част на гърба и дискомфорт. Хора с подобни симптоми получават фрактури и при извършването на най-обикновени дейности, които при здрави хора не предизвикват подобни състояния. Диагностицирането на остеопорозата се извършва чрез диагностични изследвания и оценка на признаците и симптомите.

Целта на лечението и контрола на остеопорозата е да се предотврати появата на фрактури и други наранявания, които могат да бъдат резултат от намаляване на костната здравина и плътност. Ранното откриване и навременното лечение е важно за да се предотвратят по-нататъшни наранявания. Превантивните мерки, които трябва да бъдат предприети от хора страдащи от това заболяване включват промени в начина на живот и стриктно придържане към терапевтичния режим препоръчан от лекаря, а именно:  здравословна диета, редовни физически упражнения и адекватна почивка и сън. Също така много важна стъпка в промяната на начина на живот е прекратяване на тютюнопушенето и въздържането от употреба на алкохол. При планиране на физически дейности, трябва да се има  предвид това, че костите са крехки и дейностите, които са част от програмата за упражнения, не трябва да бъдат много натоварващи.

Съществува широк спектър от лекарства за лечение на остеопороза, които включват: Актонел, Boniva, Фосакамакс, Евиста и др. Диетата на хора болни от остеопороза трябва да съдържа големи количества калций и витамин D. Консумацията на храни като: мляко и млечни продукти, броколи, карфиол, сьомга, тофу и др. са полезни за набавянето на калций в организма. Витамин D също трябва да се приема, тъй като той помага за усвояването на калция от организма. Здравословната диета и физическите упражнения са доказано ефективни в превенцията на остеопроза, както и намаляване на рисковете за фрактури.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар