Маслото от лимонена трева, като репелент за защита от насекоми

Маслото от лимонова трева се добива от пресни или сушени листа от растението лимонова трева и преработването им в процеса на парна дестилация. На пазара можете да откриете и готово масло, което е жълто до червено на цвят с консистенция подобна на водата. Това етерично масло не само има приятен аромат, но и съдържа няколко активни съставки. Това масло много успешно се справя при защита от насекоми, като отблъсква голямата част от кръвосмучещите като комари, бълхи, въшки, кърлежи и други. То е много по-евтино от повечето продукти със същото предназначение, ефективно е и няма странични ефекти за хората.

Съвети за използването на маслото от лимонова трева като репелент

Когато става въпрос за защита от насекоми, първото нещо което всеки започва да търси са химическите препарати, плочки против комари и т.н, които са не само скъпи, но и вредят на околната среда и на здравето. Не е ли по-добре да се използват естествени средства, които са също толкова ефективни, но имат само минимално негативно въздействие (може да предизвика дразнене, ако е силно концентрирано). Такова мощно средство против насекомите е именно маслото от лимонена трева. В състава му се откриват елементи като цитронелола и гераниол, които са изключително ефективни срещу широката гама от хапещи насекоми. Маслото може да се прилага директно върху кожата с помощта на помпичка за парфюми.

Нанасяне върху кожата

При използването на маслото винаги го разреждайте, тъй като то е много концентрирано. Ако не го разредите и имате чувствителна кожа, това може да предизвика леко раздразнение. Опитайте да разредите около 2 капки чисто масло в четвърт чаша вода и ако не е достатъчно ефективна за да спре насекомите, тогава можете да увеличите броят на капките.

Смесване с други масла

Маслото от лимонена трева може да се смеси с други етерични масла като масло от мелия (нийм), розмарин и евкалипт, като това още повече засилва действието му. Отново трябва да обърнете внимание на концентрацията му.

Добавяне към продукти за баня

Подобно на горният метод, маслото може да бъде добавено например към душ гел или лосион за тяло. Така ще постигнете двоен ефект – още по-приятен аромат и защита от насекоми. Ако концентрацията на маслото от лимонена трева е под 3% спрямо продукта, към който се добавя, тогава можете да сте сигурни, че няма да се получат неблагоприятни ефекти върху кожата ви.

Изгаряне на масло от лимонова трева

Можете да сложите маслото във метален съд, под който поставите свещ. При нагряването маслото ще започне да отделя своите летливи вещества, като действието му се увеличава многократно и аромата му се чувства на доста далечно разстояние, което отблъсква насекомите. Този метод може да се използва дори когато сте в градината на дома си през летните месеци.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар