Меката на тениса – Уимбълдън

Уимбълдън е най-старият тенис турнир. Началото си датира от далечната 1877г. в “All England Lawn Tennis and Croquet Club”. От тогава до днес, турнирът се провежда всяка година в столицата на Англия – Лондон.

За разлика от другите тенис турнири, традициите на Уимбълдън са на много висока почит. Както от организаторите, така и от тенисистите.

Традиции

  • Тревата на Централния корт (а и на корт №1) не се използва от никой друг през годината, освен от състезателите, участващи в шампионата всяко лято. Но има едно малко изключение. Ако бивш шампион на турнира някога пожелае да играе на централния корт, това не може да му бъде отказано. Останалите кортове в комплекса могат да се използват в периода май-септември само от членовете на “Ол Ингланд Лоун Тенис енд Крокет Клъб” (All England Lawn Tennis and Croquet Club).
  • Победителят в турнира за мъже поединично получава купа, която е изработена и връчена за първи път през 1887 г. На нея е изгравирано изречението: “Световен шампион на сингъл“.
  • Клубът “Ол Ингланд” има изискване всички състезатели да бъдат облечени в бяло по време на мачовете си. Това изискване довежда до бойкот на турнира от страна на младия Андре Агаси в началото на деветдесетте години на XX век.
  • По време на мачовете официалните лица на турнира задължително се обръщат към жените-състезателки с “госпожице” или “госпожо” (Miss или Mrs). От друга страна, “господине” никога не се използва при обръщение към мъжете-състезатели.
  • В миналото е било задължително състезателите да се покланят преди и след мач на членовете на Кралското семейство, седящи в Кралската ложа на Централния корт. През 2003 г., обаче, тази традиция е отменена от президента на клуба “Ол Ингланд”, Н.В. Дукът на Кент. Сега състезателите са задължени да се покланят само ако в ложите седят Принцът или Принцесата на Уелс.
  • Традиционната закуска за зрителите на турнира са ягодите и сметаната. Средно 28 000 кг ягоди и 7000 л сметана се консумират всяка година през двете седмици на състезанието.

Освен с традициите си, Уимбълдън се счита за меката на тениса. За всеки един професионален тенисист, Уимбълдън е цел №1 в неговата кариера. Шампионите от Уимбълдън се пазят със златни букви в тенис историята. Малцина обаче са успяли освен да спечелят Уимбълдън, да оставят имената си и като рекордьори в турнира:

 

рекорд състезател брой титли
Най-много титли на сингъл — мъже Уилям Реншоу
Пийт Сампрас
Роджър Федерер
7
Най-много последователни титли на сингъл — мъже Уилям Реншоу 6
Най-много титли на сингъл — жени Мартина Навратилова 9
Най-много последователни титли на сингъл — жени Мартина Навратилова 6
Най-много титли на двойки — мъже Тод Уудбридж 9
Най-много последователни титли на двойки — мъже Тод Уудбридж и Марк Уудфорд
Реджиналд Дохърти и Хю Дохърти
5
Най-много титли на двойки — жени Елизабет Райън 12
Най-много последователни титли на двойки — жени Сюзан Ланглан и Елизабет Райън 5
Мъж, спечелил най-много титли на смесени двойки Оуен Дейвидсън
Кен Флетчър
Вик Сейксас
4
Жена, спечелила най-много титли на смесени двойки Елизабет Райън 7
Мъж, спечелил най-много титли във всички турнири Уилям Реншоу 14
Жена, спечелила най-много титли във всички турнири Били Джийн Кинг, Мартина Навратилова 20
Най-много изиграни мачове — мъже Жан Боротра 223 мача
Най-много изиграни мачове — жени Мартина Навратилова 326 мача
Най-млад шампион — мъже Борис Бекер 17 години и 7 месеца

HTML код на статия

Автор: abozhilov


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар