Менопауза и загуба на памет

Менопаузата се отразява на една жена както физически, така и психически. След навършването на определена възраст, тялото сигнализира за намаляване репродуктивната функция на организма. Този етап се нарича перименопауза. През този период започват всички промени свързани с менструалния цикъл и организмът се подготвя за навлизането в менопауза. В такъв момент жената трябва да се справя с много физически и психически промени, като горещи вълни, костни и сърдечни проблеми, емоционални промени и др. Много от психичните проблеми са свързани със загуба на памет. Самата дума загуба на памет може да звучи доста стряскащо, но това което се случва по време на менопауза не е толкова сериозно, като пълно или частично заличаване на паметта. Не трябва да се изпада в паника. В този период от живота на жената това е напълно нормално явление. Има много по-смущаващи симптоми като лоша концентрация, промени в настроението и др.

Има много изследвания за намиране на точната причина за загуба на паметта по време на менопауза. Няма конкретен отговор на въпроса, кои са причините за това, но все пак има направени констатации на тази тема. Най-честата причина за загуба на паметта в етап на менопауза е хормоналния дисбаланс в тялото. Поради намалените нива на естроген, който е отговорен за стимулиране на невротрансмитери в мозъка води до загуба на паметта и разсеяност.

Едно проучване показва, че затруднена концентрация и забравянето е проблем на жените в ранните и късни етапи на перименопаузата. Жените, които преминават през този период обикновено страдат и от недобро възприемане на информация.

За загубата на памет по време на менопауза оказва влияние и начина на живот и стреса. Въпреки, че това състояние не е толкова сериозно, не трябва да се предприема самолечение. Повечето жени смятат, че хормоналната терапия ще подобри баланса на хормоните и по този начин може да се ограничи загубата на памет. Препоръчително е да се промени начина на живот, като едно от нещата е консумация на повече ядки,  плодове и  риба. Да се практикуват повече упражнения за трениране на мисълта, като визуализиране на списък с домашни задължения, поддържането на ума с изучаването на нови неща и дейности. Да се даде достатъчно почивка на тялото и да се избягва стреса.

Менопаузата е един етап от живота, който не бива да води до притеснения. Колкото повече това е проблем за една жена, толкова по-силни ще бъдат симптомите. Така, че спазвайте здравословен начин на живот и посещавайте периодично лекарските кабинети. Това е всичко, което ще ви накара да се чувствате добре.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар