Менопауза и сърцебиене

Менопаузата и сърцебиенето обикновено се появяват по едно и също време при повече от 75% от жените. Менопаузата е постепенен процес, който започва в средата на 40 годишна възраст и продължава около 1 – 2 години, след което овулацията е прекъсната. Подготовката на организма за този процес започва най-рано в края на 30-те години. През целия този период, тялото претърпява няколко хормонални промени, които също оказват влияние върху функционирането на други органи. Сърцебиенето, менопаузата и горещите вълни обикновено са свързани помежду си.

Сърцебиене и менопауза

Преди да разберем връзката между сърцебиенето и менопаузата е наложително да се знае как хормоните работят по време на менструалния цикъл. Нивата на хормони като естроген, прогестерон, филико-стимулиращ хормон /FSH/ непрекъснато се променят. В един нормален менструален цикъл нивата на естрогена в тялото се покачват през първите 14 дни. След това овулацията настъпва и тялото се подготвя за оплождане. В тази фаза, прогестеронът се произвежда в голямо количество. Прогестеронът има релаксиращ и успокояващ ефект върху тялото и е отговорен за метаболизма на естрогена. По време на менопаузата, способността на тялото да овулира намалява, това е в  резултат на повишеното количество FSH. Поради този дисбаланс на хормоните, се появява сърцебиене.

Сърцебиенето по време на менопузата се характеризира с учестено биене на сърцето и горещи вълни. Въпреки, че тези симптоми на менопауза се появяват обикновено през нощта, появата им по всяко време не е изключена. Това може да се случи докато сте на работа или извършвате каквато и да е дейност. В такива случаи е разумно да преустановите дейността и да се опитате да запазите спокойствие. По време на менопаузата, епизоди на сърцебиене се появяват на всеки 2 – 3 месеца. Ако сте на хормонална заместителна терапия, може да имате чести пристъпи на сърцебиене по време на първите дни от лечението.

Освен хормоналния дисбаланс има и други причини, които могат да предизвикат сърцебиене по време на менопаузата. Това са приемането на прекалено много стимуланти, като: лекарства за отслабване, деконгестанти, алкохол, никотин, кофеин и др. Други причини за сърцебиенето са анемия, някои заболявания на щитовидната жлеза, хипогликемия. Рядко, но все пак не е изключено сърцебиенето да се получи в следствие на увреден сърдечен мускул. Въпреки това, не трябва да се притеснявате ако сте в период на менопауза. Когато получите сърцебиене за първи път, трябва да посетите лекар за да установи причината за това състояние. Ако се намери някаква друга причина подходете към този проблем с голяма отговорност, за да се започне навременно лечение. Сърцебиенето дължащо се на менопаузата не се нуждае от лечение, тъй като то изчезва с времето.

Сърцебиенето и менопаузата са част от живота на всяка жена и няма нищо страшно от това. Въпреки всичко ако това състояние стане непоносимо, или имате и други симптоми, не се колебайте да се свържете с вашия лекар.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Менопауза и сърцебиене, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар