Може ли да се получи загуба на паметта от диабет?

Захарният диабет засяга почти 346 милиона души по целия свят, а според прогнозите броят им ще нарасне със 100 милиона до 2020 година. Това е заболяване, което прогресира и уврежда големите кръвоносни съдове, като по този начин нанася непоправими щети на много от органите на тялото. Възможни са много усложнения при диабет, но напоследък има много спекулации за това дали този тих убиец може да се отрази на паметта на болния.

Връзка между диабет и загуба на памет

Диабетът е състояние, при което тялото не е в състояние да произвежда хормона инсулин, който превръща захарта в енергия. Някой експерти считат, че тази захарна болест може да причини загуба на паметта, поради способността му да влияе на кръвоносните съдове на мозъка и тялото. Страничните ефекти на диабета могат да възпрепятстват обучението и да намалят способността за запомняне, ако не се вземат навременни мерки.

Според едно скорошно проучване, експертите са установили, че хората които са в пред диабетичен етап или вече имат диабет страдат от по-слаба памет или понякога дори губят паметта си. Проучванията сочат също, че диабетът увеличава риска от болестта на Алцхаймер. По-невероятното нещо в целият този експеримент е, че хората страдащи от двете болести губят паметта си по-бавно отколкото тези само с Алцхаймер. Това се дължи на по-слабата загуба на мозъчни клетки, като причината за това все още не е изяснена.

Диабет и загуба на паметта в напреднала възраст

Екип начело с Вера Новак прави изследвания в продължение на 5 години и установява, че диабетът е основна причина за хроничното възпаление на мозъка при пациенти в напреднала възраст. Това възпаление засяга кръвоносните съдове и води до постепенно отслабване на големите тъкани на мозъка. Първо се засяга сивото вещество, което отговаря за процеса на вземане на решения, аргументирането и така човек изпада в състояние да не може да се справи и с най-простите задачи. Лекарите смятат, че след 65 – годишна възраст човешкият мозък започва да се свива с около 1% на година, но при болните от диабет този процент може да надхвърли 12.

Справяне с диабет

Все още не е известно лечение на болестта, но усложненията могат да бъдат държани под контрол, ако се следват следните няколко стъпки:

  • Правете редовна проверка на кръвната си захар и не пропускайте нещата, които са ви предписани от лекуващият ви лекар.
  • Упражнявате се редовно и се хранете здравословно. Стойте по-далече от алкохол, мазни и сладки храни.
  • Вземайте лекарствата си редовно и се хранете в умерени количества
  • Избягвайте стресът и правете нещата, които ви правят щастливи и отпочинали.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар