Мотофрези и мотокултиватори

Мотофрезите са машини които служат за фрезоване на почвата. Те раздробяват по едрите буци които са останали след изораването на земята. На българския пазар има много модели мотофрези. Както при повечето машини и мотофрезите се делят на класове, в зависимост от мощността и ширината на фрезоване.

Най малките мотофрези са електрическите и двутактовите с работна ширина до 30 – 35 см. Те служат за обработване на почви около цветя и по малки терени до 50-100 кв.м.

Следващия клас мотофрези са най – често срещаните модели с ширина на фрезоване от 60 до 90 см. Тези модели обикновенно са с бензинови четиритактови двигатели с мощност от 5.0 до 7.0 к.с. Те са най масовите мотофрези понеже позволяват работа на терени до 1000 – 1500 кв.м  При тях може и да се намаля широчината на фрезоване. Обикновено имат една скорост напред и една назад. Като задната скорост служи за изваждане от земята след като мотофрезата се е окопала, кокто и за маневриране.

Най-големите модели мотофрези са с ширина на фрезоване от 90 см. нагоре. В някой краища на страната дори ги наричат мотоблокове.   При тези машини вече има две и повече скорости напред и една назад. Целта на другите скорости е че когато се монтира допълнителен инвентар ( плуг, браздир, картофовадач. . . ), хода на гумите на мотофрезата да е нормален за човешкия ход, а и на по ниска предавка машината става по мощна.

По време на работа с мотофрезите, освен мощността на двигателя голяма роля има и петата отзад на машината. Чрез тази пета се контролира окопаването на мотофрезата. Колкото повече се наклони назад, толкова повече се окопава машината. При накланяне напред, петата излиза от земята и фрезата продължава напред.

В момента на пазара има доста модели мотофрези, както и различни производители. Моето лично мнение и наблюдение е че най – хубавите и качествени фрези са от реномирани производители, които са се утвърдили на пазара и имат дългогодишен опит в производството на такава техника. Напоследък се появиха доста китайски мотофрези, които блазнят със цената си, а и към комплекта им се дава допълнителен инвентар ( плуг, браздир. . . . .).  Ако попаднете на такава най – важното е да попитате за гаранционните условия и дали има резервни части. Много честа практика при търговците е да дават дълъг гаранционен срок, но при рекламация нямат резервни части. Съответно най важния елемент от мотофрезата, двигателя, е хубаво да е произведен от един от водещите производители на този тип двигатели ( Briggs&Stratton, Subaru ROBIN, Honda, . . . .).

Какъвто и модел мотофреза да изберете, спазвайте указанията за работа и техническата безопасност описани в прилежащата документация към машината. По този начин ще Ви служи вярно и безпроблемно.

Надяваме се че сме биле полезни за тези които тепърва ще работят със мотофреза.

HTML код на статия

Автор: tushee


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 4 гласа)
Мотофрези и мотокултиватори, 6.0 out of 6 based on 4 ratings

Напиши коментар