Наднормено тегло и затлъстяване

Наднорменото тегло и затлъстяването са състояния, при които телесното тегло е над нормата. Разликата е в това, че затлъстяването е по-напреднал стадий на наднормено тегло. Медицината определя здравословното тегло чрез изчисляване на ИТМ /индекс на телесната маса/. Това е стандартен метод за изчисления, които се базират на теглото и височината. Според Световната здравна организация, ИТМ се определя като теглото в килограми се разделя на квадрата на височината в метри.

Важно е да се отбележи, че резултатите от ИТМ не е достатъчно за да се прогнозира затлъстяването или наднорменото тегло. Те трябва да се вземат като ориентир, тъй като организма на всеки човек е различен.

Разликата между наднормено тегло и затлъстяване

Разлика 1. Наднорменото тегло е състояние, при което човек е с тегло над идеалната граница. Това може да се дължи на повишен калориен прием, физическа активност и др. Затлъстяването от друга страна е по-късен стадий на наднорменото тегло. Ако теглото се увеличава прекалено това се нарича затлъстяване.

Разлика 2. Според Центъра за профилактика и контрол, хората с наднормено тегло имат ИТМ вариращ между 25 и 29,9, а за хората със затлъстяване ИТМ е над 30.

Разлика 3. Хората с наднормено тегло и затлъстяване са по-податливи на животозастрашаващи заболявания. Поради ограничените движения и излишни мазнини, пълните хора са по-уязвими към усложнения на сърцето, костите и диабет. Освен това прекомерното тегло пречи на плодовитостта. Голямата разлика между наднорменото тегло и затлъстяването е, че затлъстяването е здравословен проблем, който е прераснал в епидемия.

Затлъстяването може да се дължи на някои здравословни проблеми, но това не е основната причина за нарастващата епидемия. Генетиката и наследствеността могат да бъдат една от причините за това състояние, но основната причина е заседналия начин на живот и нездравословното хранене.

Споменатите по-горе разлики между наднорменото тегло и затлъстяването, подчертават факта, че и двете състояние са нездравословни, като затлъстяването е по-тежка форма на наднормено тегло. Тези, които са с наднормено тегло трябва да работят за нормализиране на телесната маса, а тези които с в състояние на затлъстяване, трябва да посетят медицински специалисти и да се консултират с тях за начина на лечение.

Да бъдеш в нормални граници на телесно тегло е най-безопасния начин да се избегнат здравословни проблеми. Здравословното хранене, много упражнения и тренировки, било то ходене, джогинг, йога, фитнес упражнения и др. могат да помогнат за поддържането на нормално тегло. Добре е да се получава професионална помощ от медицински специалисти и фитнес инструктори, тъй като те продължават да ви информират за начина на хранене и вида на упражненията.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар