Научете каква е причината за появата на високо кръвно налягане

Тъй като толкова много хора страдат от високо кръвно налягане, е важно да се знае какво причинява появата на това състояние. В тази статия ще прочетете за причините, поради които хората често страдат от високо кръвно налягане.

По време на циркулацията на кръвта в тялото, тя упражнява някакъв натиск върху стените на артериите, което всъщност представлява кръвното налягане. Всъщност това е налягането, чрез което кръвта се избутва по стените на артериите. Нормалното ниво на кръвното налягане на здрав човек е по-малко от 120/80. Понякога това може да се случи така, че поради определени медицински причини, нивото на кръвното налягане може да се увеличи до около 140/90. От високо кръвно налягане страдат най-вече хората на възраст над 65 години. Ето най-честите причини, които трябва да знаете за да се предотврати проблема с високото кръвно налягане.

Причини за високо кръвно налягане

Причините за високо кръвно налягане са различни. Една от тях е по-бързото изпомпване на кръвта, което може да доведе до втвърдяване на артериите, което води до различни сърдечни проблеми. Прекаления стрес, тревожност и др. са едни от основните причини. Все пак истината е, че хората, които са абсолютно спокойни, също са подложени на риск от повишаване на кръвното налягане. Някои от причините са известни и те се обозначават като вторична хипертония, а друга част от причините не са известни, които се обозначават като есенциална хипертония.

Есенциална хипертония

Наследствена или фамилна анамнеза понякога се разглежда като основна причина за есенциална хипертония. Ако имате роднина в семейството, който е диагностициран с хипертония, вие сте изложени на риск от появата на високо кръвно налягане.

Вторична хипертония

Основните причини за вторична хипертония са бъбречни проблеми. Бъбречна съдова болест или бъбречни паренхимни заболявания, често могат да доведат до високо кръвно налягане. Липсата на необходимите нива на калций в организма, липса на подходящ хранителен режим, хормонален дисбаланс и др. по време на бременност могат да повишат налягането на кръвта в артериите. Консумацията на прекалено количество сол в храната, както липса на физически упражнения са някои други от причините. Някои неврологични проблеми също могат да бъдат причина за повишено кръвно налягане. Хора, които са пристрастени към тютюнопушенето или хора с наднормено тегло също спадат към рисковите групи, които са предразположени към вторична хипертония. Някои проблеми на ендокринната система, проблеми като синдром на Кушинг, тумори в надбъбречната жлеза, хипертиреодизъм или прекомерната секреция на алдостерон може да доведе до повишаване на кръвното налягане.

Използването на някои лекарства като противозачатъчни, кокаин, капки за нос, антидепресанти и нестероидни лекарства, противовъзпалителни средства, може да се окажат сериозна причина за покачване на кръвното налягане.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар