Неувяхващият хипи стил-от вчера и завинаги

“Хипи модата – хит на лято 2010” , “…Пернати украшения:Задължително! Хипи стилът се завръща с пълна сила.”, “Хипи-роклята – “Must have” за лято 08”
Случайно подбрани заглавия на материали от списания показват завръщането с пълна сила на позабравения хипи стил. Той е факт от няколко лета. Той беше изключително актуален и през изминалата 2011 г. И това не е краят на “ старата епидемия “ от дълги и ефирни рокли и поли, едри бижута, сандали от кожа или плат и ярки цветове. По време на седмицата на модата в Милано Dsquared2 представят колекция за пролет 2012, която е интересна и нетипична комбинация от хард рок и хипи стил, цветна, провокативна, подходяща за тийнейджъри. Just Cavalli също залага на хипи и глем рок стил за пролет-лято 2012. Животински принтове, блестящи материи, кожени панталони. Цветовете са черно, лимонено жълто и неутрални светли цветове. Макси дължината, ефирните платове и дантелата са хит през пролет-лято 2012, а също така и…птиците. Перата също. По стар хипарски обичай те ще се настанят трайно в гардеробите. И не само. Хит в козметичните салони в Ню-Йорк са интимните прически, направени от естествена кожа и пера. Скандалната идея, според някои-пълен абсурд, се заражда след масовата поява на перата в модните дефилета. Да не пропуснем прическите-също с хипи звучене- косата е свободно пусната, с леко бухнал вид, фиксирана със спрей за коса.
Как ли биха реагирали ентусиастите от Хейт-Ашбъри, ако някой им беше казал, че начина им на обличане ще се превърне в течение в модата? С усмивка. Най-вероятно са щели да се дистанцират от подобни комерсиални идеи.Може би поради тази причина хипарският дух е все още жив на места. В автентичния си вариант. Но в повечето случаи-затворен в комуни. Идеите за мир , любов и равенство трудно могат да просъществуват в реалността. Психеделичната реалност на хипитата обаче е нещо различно. Най-вероятно тя е изпъстрена с ярки краски в цветовете на дъгата, както бусовете, в които са пътували, дрехите, цветята им, а и мислите им. Шарените мечти от лятото на 1967г. се опорочават след убийството в Алтамонт през 1969 г. Невинността на 60 те е загубена. Но това, което остава, е повече от силно. Остават цветята, и музиката…И начинът на мислене, който отличава тези хора от много други. Остава цяла идеология. А дрехите на хипитата са отражение на вътрешния им свят. Всичко в облеклото навява мисли за свобода и живот на открито-роклите са ефирни, широки, носят се джинси, много кожа, включително и бижутата понякога са кожени, косите са дълги, свободно пуснати, мъжете са с бради и мустаци. Акцентира се върху природосъобразния начин на живот и комфорта на тялото. Цветя в косите, много шарки, пъстри гривни и гердани допълват образа им. Романтично и…много практично и удобно. Красотата на този стил е в простотата му. И ние продължаваме да го харесваме и да го носим.

Източници: Nebrejno.com, Vesti.bg , Stylissimo, View Sofia, http://az-jenata.bg/article/13402/Neuvyahvashtiyat-hipi-stil-ot-vchera-i-zavinagi/

HTML код на статия

Автор: silky


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар