Няколко съвета за здраво сърце

На 2 февруари стартира кампанията за здраво сърце. Според последни данни 6000 българи са поразени от сърдечен удар на година – повечето от тях мъже. Лекарите считат, че всеки живот, прекъснат под 65 годишна възраст,  поради сърдечен проблем е преждевременно настъпила смърт. Отговорният за своето здраве човек би трябвало да знае как да се  грижи за своето сърце и кои са най-честите причини за сърдечни заболявания.

На първо място – спрете цигарите!  Тютюнопушенето и престоя в задимени помещения увеличава риска от сърдечни заболявания.

Следващата причина е затлъстяването – ако искате да имате хармонично тяло и здраво сърце, забравете за тлъсти меса, пържени храни, газирани напитки, прекалено солени и сладки храни, злоупотреба с алкохол. Запомнете – лошият холестерол е една от причините за сърдечните проблеми.

Друг враг на сърцето е обездвижването. За да поддържате тялото си във форма понякога е достатъчно просто да се качите по стълбите, вместо да използвате асансьор или да правите всекидневни разходки с бърз ход или лек крос за около 40 минути.

Ето няколко съвета за по-здравословно хранене и здраво сърце.

Заменете слънчогледовото олио със зехтин – така ще намалите “лошия холестерол” .  Същото ще постигнете и като наблегнете на вегетариански блюда.

Орехите, бадемите, риба, приготвена на пара и ленено семе, прибавено към сутрешната ви купичка с овесени ядки са храните, които ще снабдят организма ви с Омега 3 мастни киселини. Те също спомагат за понижаване на холестерола.

Плодовете на аронията, боровинките, черниците, малините и всички червени плодове са приятели на сърцето и му помагат да работи по-добре.

Тук е мястото да си припомним, че още от древността за червеното вино се е смятало,  че притежава лечебни свойства. Действително чаша червено вино на вечеря ще ви предпази от сърдечен удар.

Чесън – това е зеленчук, който не случайно е наречен естествен антибиотик. Употребата му ще ви предпази от сърдечни заболявания и ще повиши съпротивителните сили на организма.

Спанак, броколи и аспержи – зеленчуци, които действат подмладяващо и се борят с рака. Изключително полезни за сърцето!

Внимание! Консумирайте споменатите плодове, зеленчуци и ядки в суров вид. Ако те преминат през термична обработка техните свойства се губят.

HTML код на статия

Автор: Anelia


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар